Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a avertizat cî Egiptul e gata pentru o intervenție militară care săprotejeze granița cu Libia.
Această deplasare a trupelor uvernului de la Cairo ar putea aduce față în față Egiptul și Turcia, pentru că cele două țări susțin taberele rivale din Libia, susține Deutsche Welle. Într-o decizie fără precedent în istoria recentă,
Parlamentul egiptean a autorizat desfășurarea de trupe în străinătate, după ce președintele Abdel Fattah el-Sissi a amenințat cu intervenția militară împotriva forțelor susținute de turci în țara vecină.
Camera Reprezentanților din Egipt, care este sub controlul susținătorilor lui Abdel Fatah al-Sissi, a declarat după o ședință cu ușile închise, că forțele armate pot fi dislocate în afara țării pentru a lupta cu „miliții criminale” și „grupuri teroriste străine” pe un „front vestic”.
O nouă aventură militară pentru Erdogan! Al Treilea Război Mondial va porni din Turcia?
Turcia a lansat primele imagini cu atacul asupra armatei siriene | VIDEO
Încă de săptămâna trecută, Abdel Fattah al-Sissi a avertizat că țara sa nu va rămâne inactivă dacă va exista o amenințare la adresa securității națiunii egiptene. Liderul de la Cairo a avertizat, de asemenea, că orașul strategic Sierte, aflat pe coasta libiană, reprezintă o "linie roșie" și că un atac al forțele guvernamentale libiene va determina intervenția Egiptului.
În conflictul libian, Egiptul îl sprijină pe Haftar, împreună cu Emiratele Arabe Unite și Rusia, în timp ce forțele guvernamentale se bucură de ajutorul militar al Turciei și de susținerea Italiei și Qatarului.
Cu ajutorul militarilor turci și al mercenarilor sirieni aduși de Erdogan, forțele guvernamentale au întors practic soarta războiului. Luna trecută, guvernul de la Tripoli a reușit să pună capăt ofensivei purtate în ultimele 14 luni de către forțele generalului rebel Haftar, notează dw.com.
Libia a cunoscut puține perioade de pace după ce o revoltă susținută de NATO în 2011 l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Moammar Ghadafi. Ca și în Siria, așa numita Primăvara Arabă a dat naștere unor violențe fără sfărșit. În prezent, controlul asupra acestei țări bogate în petrol este împărțit între guvernul recunoscut internațional de la Tripoli și puternicul general Khalifa Haftar și Armata Națională Libiană.