Războiul „aliaților” din NATO. Trump și Erdogan se calcă în picioare

Războiul „aliaților” din NATO. Trump și Erdogan se calcă în picioare

Președintele american își pregătește terenul pentru retragerea trupelor din Siria, lansând o amenințare teribilă la adresa Turciei. Replica țâfnoasă a lui Erdogan încinge spiritele.

Vom devasta economic Turcia dacă îi atacă pe kurzi”, a scris Donald Trump pe Twitter duminică seara. O amenințare teribilă, fără mănuși, la adresa unui aliat NATO. Trump încearcă să pregătească terenul pentru anunțata retragere a trupelor americane din Siria, făcând apel la crearea unei zone tampon lată de 33 de kilometri (20 de mile), fără a preciza amplasarea exactă a acesteia sau cine ar urma să o finanțeze.

În același timp, Trump le-a cerut kurzilor să „nu provoace Turcia”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

O relație putredă

Milițiile kurde YPG (Unitățile de Apărare Populare) au reprezentat în ultimii ani mărul discordiei dintre Washington și Ankara.

Deși relațiile dintre cele două aliate s-au degradat sistematic din vara lui 2016, după puciul eșuat din Turcia, brutalitatea avertismentului adresat de Trump lui Erdogan a surprins pe toată lumea.

Autoritățile turce au răspuns luni pe un ton aproape la fel de țâfnos, cerând americanilor săși onoreze parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Reacționând la mesajul lui Trump, ministrul de Externe de la Ankara, Mevlüt Cavușoglu, a afirmat că niște aliați „nu ar trebui să comunice prin intermediul rețelelor sociale”. „Am repetat de nenumărate ori că Turcia nu se lasă intimidată de amenințări. A amenința Turcia pe plan economic nu va duce la nimic”, a adăugat șeful diplomației turce, care a afirmat că ideea unei zone tampon a fost propusă de Erdogan înaintea lui Trump.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a scris la rândul său un mesaj pe Twitter adresat lui Trump: „Teroriștii nu pot fi partenerii și aliații dvs. Turcia așteaptă ca Statele Unite să onoreze parteneriatul nostru strategic și nu vrea ca acesta să fie umbrit de propaganda teroristă”.

 

Spectrul separatismului kurd

Amenințarea deschisă a lui Donald Trump vine în timp ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, se află într-un lung turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Acesta are drept scop oferirea unor asigurări de securitate milițiilor kurde după retragerea contingentului de 2000 de militari americani din Siria.

YPG, un aliat fidel al americanilor și forța terestră care a luptat cu cea mai mare ardoare pentru lichidarea ISIS, se simte amenințat direct de trupele turce, pătrunse pe teritoriul de nord al Siriei fără permisiunea regimului de la Damasc al lui Bashar AlAssad. Turcia consideră că între YPG și Partidul Muncitoresc Kurd (PKK), catalogat ca mișcare teroristă, nu există nici o diferență.

Ankara nu și-a ascuns câtuși de puțin intenția de a lansa o ofensivă decisivă împotriva kurzilor, pentru a-i elimina din zona de frontieră turcă. Regimul Erdogan se teme că un „embrion statal” kurd în sudul Turciei ar putea alimenta separatismul acestei populații, care ocupă în majoritate zona de la nordul frontierei cu Siria.

Atât Donald Trump, cât și alți reprezentanți ai autorităților americane au evitat până acum să prezinte un calendar precis al retragerii militare din Siria. Mai mult, în același mesaj cu dinți la adresa Turciei, Trump a avertizat că Statele Unite sunt gata să atace din nou ISIS, folosind bazele americane din regiune, dacă gruparea teroristă ar da semne de revitalizare.

 

Războaiele fără sfârșit

„Rusia, Iranul și Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii americane pe termen lung de distrugerea Statului Islamic în Siria – inamici naturali. Și noi vom beneficia (de lichidarea ISIS – n.r.), dar acum a venit vremea să ne aducem trupele acasă. Stop RĂZBOAIELOR FĂRĂ SFÂRȘIT”.

 

„Războiul Cepei”

Economia Turciei trece printro perioadă de criză profundă, agravată de sancțiunile impuse de administrația Trump în luna august, în urma refuzului Ankarei de a-l elibera pe pastorul Andrew Brunson, arestat și judecat pentru spionaj și complicitate la răsturnarea regimului. Lira turcă a pierdut mai mult de 40% față de dolar în 2018, iar inflația s-a apropiat de 20%. Regimul Erdogan a lansat o vastă operațiune de combatere a fenomenului de stocare a alimentelor, cunoscut sub numele de „Războiul Cepei”, dat fiind că această legumă este indispensabilă în bucătăria turcă. După anularea de către administrația Trump pe 2 noiembrie a sancțiunilor, în urma eliberării pastorului Brunson, economia Turciei și-a continuat agonia, specialiștii prevestind stoparea creșterii și intrarea în recesiune în 2019.