Război în Ucraina, ziua 575. Progrese în Melitopol și Bahmut, defensivă în Marinka

Război în Ucraina, ziua 575. Progrese în Melitopol și Bahmut, defensivă în Marinka Război Ucraina. Sursa: Volodimir Zelenski - Facebook

Miercuri, forțele armate ucrainene au confirmat că au persistat în operațiunile lor ofensive în direcțiile Melitopol și Bakhmut, în timp ce, în regiunea Donețk, în localitatea Marinka, au respins cu succes nu mai puțin de zece atacuri din partea trupelor rusești.

Război în Ucraina, ziua 575. Conform documentului informativ, starea operațională în estul și sudul Ucrainei prezintă în continuare provocări semnificative.

În plus, forțele armate ucrainene au comunicat că, în cursul zilei, „apărătorii noștri au respins cu succes 10 atacuri inamice în zona Marinka din regiunea Donețk”.

Forțele de apărare ale Ucrainei continuă operațiunea ofensivă în direcția Melitopol, acțiuni ofensive (de asalt) în direcția Bahmut, provocând pierderi de forță de muncă și echipament trupelor ocupante, epuizând inamicul”, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Ucraina, ziua 575. Secretarul de Stat al SUA evidențiază costul uman al conflictului

Miercuri, Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a încercat să sublinieze impactul tragic asupra populației în timpul conflictului în curs din Ucraina.

Asta în timp ce administrația Biden își dorește să mențină sprijinul pentru Kiev în contextul disensiunilor crescânde din Congres.

În discursul său la reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Blinken a detaliat vizita sa recentă în Ucraina, cu accent special pe localitatea Yahidne, care fusese anterior ocupată.

Aici, soldații ruși au arestat peste 300 de locuitori, în principal femei, copii și persoane în vârstă, ținându-i captivi timp de aproape o lună în subsolul unei școli, folosindu-i ca scuturi umane.

El a descris că a văzut „două liste scrise de mână cu nume pe peretele subsolului”. „Cea mai în vârstă victimă avea 93 de ani. Cea mai tânără - doar șase săptămâni”, a continuat Blinken.

„Rușii permiteau doar evacuarea cadavrelor o dată pe zi - astfel că copii, părinți, soți și soții erau forțați să petreacă ore lângă cadavrele celor dragi”, a descris el.

Antony Blinken a discutat cu Luminița Odobescu

Șefii diplomației române și americane au avut o conversație telefonică. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Coreea de Sud „nu va sta pasivă” dacă Coreea de Nord primește ajutor rus

În discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite miercuri, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa, alături de aliații săi, „nu va sta pasivă” dacă Coreea de Nord primește ajutor rus pentru a-și îmbunătăți capacitățile de distrugere în masă (CDM).

„Chiar dacă puterea militară poate varia între țări, prin unitate solidă și respectarea neclintită a principiilor noastre, putem descuraja orice provocare ilegală”, a spus Yoon.

Zelenski se va întâlni cu Joe Biden joi

Președintele Volodimir Zelenski a părăsit sediul Națiunilor Unite miercuri, după ce a luat cuvântul la întâlnirea Consiliului de Securitate referitoare la războiul din Ucraina.

Întrebat cum a decurs întâlnirea, Zelenski a răspuns: „Întâlnirea a fost foarte puternică, foarte bună”.

Se așteaptă ca Zelenski să se întâlnească cu președintele Joe Biden joi, la Washington. DC. El va vizita Capitolul SUA în timp ce face apel pentru mai mult sprijin pentru Kiev.

Volodimir Zelenski anunță recucerirea satului Andriivka de lângă Bahmut

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook

În discursul său de miercuri din fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat „agresiunea criminată” a Rusiei împotriva țării sale.

El a subliniat că organizația ONU este „blocată” din cauza dreptului de veto al Rusiei. A menționat că soldații ucraineni luptă „cu sângele lor” pe câmpul de luptă pentru ceea ce Consiliul de Securitate al ONU „ar trebui să facă prin votul său”.

Mai mult decât atât, președintele ucrainean a solicitat eliminarea dreptului de veto al Rusiei.