Război Ucraina, ziua 256. Zelenski susține că Iranul minte. Mii de italieni au ieșit în stradă pentru a cere încetarea războiului

Volodimir Zelenski. Sursa foto: administratia-prezidentiala

Volodimir Zelenski acuză Iranul că minte în legătură cu numărul de drone pe care le-a livrat Rusiei. Președintele ucrainean și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe atenționează oficialii iranieni să conștientizeze consecințele implicării în războiul declanșat de Rusia. Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic. Au fost organizate proteste pe străzile din Roma. Italienii cer instalarea păcii.

Vladimir Putin a anunțat că au trimiși 49.000 de soldați în Ucraina. De asemenea, președintele rus a adăugat că 300.000 mobilizați de militari au fost mobilizați. Este vorba de un total de 318.000 pentru că sunt numărați și voluntarii. „Numărul voluntarilor crește. Dintre aceștia, 49.000 efectuează deja misiuni de luptă (n.r. – în Ucraina). Toți ceilalți sunt încă în stadiul de pregătire formare” a mai adăugat liderul de la Kremlin.

În același timp, președintele Ucrainei a acuzat Iranul că minte când spune că a livrat unui „număr limitat” de drone  Moscovei. Volodimir Zelenski a precizat că au venit mesaje din partea Iranului în care se recunoștea că au furnizat echipament militar Rusiei. „Dar chiar și în această mărturisire, au mințit. Doborâm cel puțin 10 drone iraniene în fiecare zi, în condițiile în care regimul iranian susține că ar fi livrat un număr limitat de drone chiar înainte invaziei pe scară largă a Rusiei”.

De asemenea, liderul de la Kiev a continuat prin a spune că întreaga lume va face demersuri pentru a verificate care este natura relației dintre Rusia și Iran. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, spune că Iranul „ar trebui să realizeze că consecințele complicității la crimele agresiunii ruse împotriva Ucrainei vor fi mult mai mari decât beneficiile sprijinului Rusiei”.

Centreala Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic

Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou conectată la sistemul energetic al Ucrainei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat că alimentarea centralei a fost restabilită. Acest lucru s-a întâmplat la două zile după ce Zaporojie a pierdut complet accesul la sursele externe de electricitate din cauza bombardamentelor forțelor ruse. Atacurile armatei lui Vladimir Putin au deteriorat liniile de înaltă tensiune rămase. Acest lucru a făcut ca centrala nucleară să rămână doar cu un singur generator diesel.

„Am cerut în mod repetat crearea urgentă a unei zone de protecție nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie pentru a preveni un accident nuclear. Nu ne permitem să mai pierdem timpul. Trebuie să acționăm înainte să fie prea târziu”, a spus Rafael Grossi, directorul AIEA.

Proteste pe străzile din Roma pentru stabilirea păcii

Au fost organizate manifestații, în Italia, în semn de protest pentru războiul din Ucraina. Zeci de mii de oameni au mărşăluit la Roma pentru a cere pace în Ucraina şi încetarea trimiterii de arme de către guvernul italian pentru a lupta împotriva invaziei ruseşti.

„Nu războiului. Nu trimiterii de arme”, scria pe o pancartă mare purtată de manifestanţi. Au ieșit în stradă aproximativ 30.000 de oameni, arată cifrele poliţiei citate de presa italiană. Toate aceste persoane scandau: „Daţi o şansă păcii!”. Kievul a fost sprijinit de Italia de la începutul conflictului. Autoritățile italiene au trimis pentru militarii ucraineni, de la sfârșitul lunii februarie, mai mult echipament militar.

Noul prim-ministru de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a declarat că acest lucru nu se va schimba şi că guvernul intenţionează să trimită mai multe echipamente militare în curând. Cu toate acestea, unele voci printre care fostul șef al executivului italian Giuseppe Conte, spun că Italia ar trebui, în schimb, să intensifice negocierile de pace.