Cronică de „RĂZBOI”: Studenţii şi elevii îmbracă VESTELE GALBENE. Ambientalişti nu se lasă mai prejos! Ministrul Gourault CERE oamenilor să NU părăsească CASELE.

Cronică de „RĂZBOI”: Studenţii şi elevii îmbracă  VESTELE GALBENE. Ambientalişti nu se lasă mai prejos! Ministrul Gourault CERE oamenilor să NU părăsească CASELE.

Parisul este în stare de război din pricina Vestelor Galbene: magazine închise, evenimente amânate, lumea invitată să stea în case deoarece oraşul va fi cu obloanele trase pentru mult timp.

''Sâmbătă rămâneţi acasă, există riscul să se termine rău''. Pare un anunţ făcut cetăţenilor unui stat aflat în stare de război şi, dimpotrivă, este una dintre frazele pronunţate de ministrul francez al Coeziunii Teritotiului, Jacqueline Gourault, în vederea manifestaţiei Vestelor Galbene în program pentru 8 decembrie la Paris.

Franţa se pregăteşte de un adevărat "război"

Suspendarea ecotaxei pentru tot anul 2019 n-a fost de ajuns pentru a îndupleca sufletele manifestanţilor. Franţa se pregăteşte pentru o nouă izbucnire, a patra, a protestelor în stare de război: mai mult de 65.000 de agenţi dislocaţi, un număr enorm, semnalul că potrivit guvernului, manifestarea de violenţe, de sâmbătă, nu va fi o posibilitate, ci o certitudine. Oraşul va fi blindat: multe lăcaşe de cultură vor rămâne închise, iar prefectura a invitat propietarii magazinelor de pe Champs Elysées - deja teatrul violentelor contestaţii din celelalte zile de protest - să nu-şi ridice obloanele. Sunt amânate şi numeroase evenimente sportive, culturale şi de binefacere. Va fi închis şi Turnul Eiffel.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Avem informaţii privind grupuscule, din afara Vestelor Galbene, care vor să se înfrunte. Ţara noastră riscă o fază violentă'', explică din nou ministrul Gourault. Premierul Philippe, din contră, a invitat manifestanţii să se abţină de la această intenţie, să nu vină la Paris pentru  ''a evita să cadă în capcana huliganilor''. Vestele Galbene, însă, nu vor să renunţe să readucă în scenă protestul lor. ''Nu va fi suficient un moratoriu pentru a ne adormi, revendicările noastre sunt mult mai ample'', spusese Benjamin Cauchy, unul dintre purtătorii de cuvânt ai manifestanşilor, imediat după anunţul suspendării taxei pentru 6 luni. Concesia executivului francez a fost considerată ca insuficientă: protestul continuă să se desfăşoare în stradă şi nu numai la Paris.

În timp ce Parisul se pregăteşte pentru o altă manifestaţie pe 8 decembrie, se lărgeşete aria protestelor şi în alte oraşe

Parisul se pregăteşte pentru o zi în mod special dificilă, dar în alte oraşe franceze se înregistrează deja numeroase înfruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. La Marsilia studenţii şi elevii aflaţi în grevă au incendiat tomberoane şi automobile, având un puternic conflict cu poliţia. Situaţie asemănătoare la Nisa, unde 33 de persoane au fost reţinute după înfruntările din jurul unui liceu dintre cele mai mari ale oraşului. Protestul a ajuns şi la Montpellier şi în localităţile vecine.

Nu doar Vestele Galbene: la Paris vor defila şi ce de la ''Marşul mondial pentru Climă''

Cu toate cererile ministrului de Interne, Christophe Castaner, n-a fost anulat Marşul mondial pentru Climă, în program la Paris dar şi în alte oraşe ale Franţei şi din toată lumea. Traseul cortegiului a fost , însă, modificat pentru a evita trecerea prin vecinătatea Champs Elysées, unde la aceleaşi ore vor defila Vestele Galbene. Hotărârea ambientaliştilor de a coborî în piaţă odată cu manifestaţia cealaltă a fost criticată de Nicolas Hulot, ex ministru al Ecologiei francez: ''Nu era acesta momentul de a manifesta, există riscul să se creeze confuzie şi să se confunde mesajele'', titrează Huffingtonpost. Nu de aceeaşi părere este unul dintre exponenţii cei mai cunoscuţi ai Vestelor Galbene, Thomas Maisonnave: ''Tactica guvernului e mereu aceeaşi: să ne dezbine pe toţi, dar noi nu vom cădea în această plasă şi vom coborî împreună în piaţă. Nedreptatea socială şi nedreptatea climatică nasc astfel de probleme''.