Evenimentul Zilei > Politica > Război pe taxe în USL: Ponta, da, Antonescu, ba
Război pe taxe în USL: Ponta, da, Antonescu, ba

Război pe taxe în USL: Ponta, da, Antonescu, ba

Premierul încearcă din nou să-i convingă pe liberali să introducă taxa de solidaritate şi impozitul progresiv. Liberalii nici nu vor să audă.

Premierul Victor Ponta nu uită de electoratul social-democrat în anul electoral 2014. Luându-şi prin surprindere colegii din PNL, acesta a anunţat, luni seara, într-o emisiune la România TV, ce pregăteşte în materie de fiscalitate anii viitori. Şi dacă bani nu poate da în 2014, premierul a fost generos cu promisiunile de viitor. Mai întâi, acesta a anunţat că nu a renunţat la ideea introducerii taxei de solidaritate, chiar dacă anul trecut, atunci când a făcut această propunere, a generat un scandal monstru în USL şi a fost refuzat fără echivoc de liberali.
"Pentru 2015, eu în continuare cred şi o să încerc să-mi conving şi partenerii de guvernare că trebuie să găsim acel sistem corect, echitabil, prin care pensiile mari să rămână pe loc şi pensiile mici să crească", a spus Ponta.
Premierul a afirmat că, prin introducerea acestei taxe, obiectivul este acela de a mări pensiile mici. "Varianta este de fiecare dată, sigur, un gen de taxă de solidaritate pe care la un moment dat am discutat-o, după care a căzut. Poate o să reuşim", a spus Ponta, la RTV.
În plus, în contextul în care liberalii au ameninţat că vor ieşi de la guvernare dacă este eliminată cota unică de impozitare, premierul a precizat că nu a abandonat "absolut deloc" ideea de a avea trei trepte de impozitare, de 16%, 12% şi 8%.
Petrache: Ne opunem categoric introducerii taxei de solidaritate
Pe de altă parte, liberalii nici nu vor să audă de introducerea acestor măsuri şi spun că nu au fost discutate la nivelul USL.
"Ne opunem categoric introducerii taxei de solidaritate. Vreau să încurajăm munca, nu nemunca. Oamenii care muncesc mai mult merită să câştige mai mult", a precizat vicepreşedintele PNL Marian Petrache, pentru EVZ. În ceea ce priveşte introducerea impozitării progresive, acesta a adăugat că "oamenii susţin PNL atâta timp cât PNL susţine cota unică de impozitare".
Şi purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a respins ideea introducerii taxei de solidaritate. "PNL este consecvent şi respectă şi în 2014 şi 2015 aceleaşi principii din 2013 şi 2012, cu care ne-am angajat împreună cu partenerii din PSD în faţa contribuabililor, prin USL. (…) Munca trebuie încurajată, nu este normal ca cei care s-au pregătit şi muncesc să fie pedepsiţi", a declarat Pocora, pentru EVZ.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că liberalii susţin în continuare reducerea CAS de la 1 iulie 2014 cu 5%, aşa cum s-a stabilit la nivelul USL. "Soluţiile pentru relansarea economică se pot face prin stimulare fiscală şi creare de locuri de muncă".
Ludovic Orban: Nu putem accepta aşa ceva
Nici fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, nu s-a arătat încântat de propunerea lui Victor Ponta. "Nu putem accepta aşa ceva. Nu pentru taxa de solidaritate, nu pentru impozitul progresiv", a precizat acesta, pentru EvZ.
Au ameninţat cu ieşirea de la guvernare
La finalul lunii mai a anului trecut, provocând indignarea partenerilor din PNL, social-democraţii, în frunte cu premierul Victor Ponta, au propus introducerea unei taxe de solidaritate. Aceasta presupunea supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei obţinute de bugetari, cu 16%.
În urma opoziţiei PNL, PSD a fost nevoit să renunţe la această propunere.
În noiembrie, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a afirmat că PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice de impozitare va fi majorat în 2014. Această variantă a apărut într-o şedinţă USL, social-democraţii şi liberalii acuzându-se reciproc, ulterior, că au dat presei această informaţie.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: