Război pe dansul pinguinului la nunţi: live sau pe CD

Război pe dansul pinguinului la nunţi: live sau pe CD

Când vine vorba despre petreceri, lăutarii spun că ei ştiu cel mai bine să încingă atmosfera, cu 1.500 de euro. La rândul lor, DJ-ii zic că ei se pliază pe gustul tuturor, cu 300 de euro.

O nuntă care se respectă are instalaţie de lumini ca la un miniconcert, lasere, maşină de fum, confetti sau baloane colorate. Ţambalul şi acordeonul au cam dispărut, acum e vremea clapelor, a lăutăriei la orgă şi a Dj-ilor de nunţi şi botezuri, iar cuvântul de ordine e entertainmentul.

Oferta şi pachetele sunt destul de variate, însă întrebarea de dinaintea nunţii e cine îi va face pe invitaţi să încingă hora, lăutarii sau Dj-ul?

Feelingul dictează când se cântă Braşoveanca

Formaţia Vis, din Piteşti, cântă la nunţi cam de 3 ani. Cristina e solistă, Dan cântă la vioară şi voce, Alex la clarinet şi voce, iar Adrian la clape şi voce. Toţi au studii muzicale. Până la sfârşitul anului, în afara postului au toate weekendurile ocupate cu nunţi.

"Mailul formaţiei e plin de solicitări şi felicitări şi nu o zic ca să ne lăudăm. Am avut cereri să cântăm prin toată ţara, şi la Iaşi, şi la Timişoara, chiar şi în Spania", spune Alex.

Secretul formaţiei stă în "prestanţa scenică, interactivitatea cu invitaţii şi feelingul din timpul petrecerii". Formaţia nu merge niciodată cu lista de melodii de acasă. "E normal să întrebi mirii cam ce muzică şi-ar dori, eventual să ceri o listă de melodii. Însă noi nu am mers niciodată cu program stabilit dinainte, în funcţie de reacţia nuntaşilor hotărâm pe loc următoarea melodie", explică solistul violonist Dan.

De luni, formaţia intră în repetiţii. "Încercăm melodii noi, care ni s-ar potrivi sau care ne plac şi ar prinde la public. Totul e în funcţie şi de cere lumea. În ultima perioadă, de exemplu, se cer din ce în ce mai multe evergreenuri, Julio Iglesias, chiar piese de la Armstrong", adaugă Dan, care mai crede că epoca manelelor cam începe să apună.

Dansul pinguinului, datorie de serviciu

Pe lângă tradiţionalele dansuri ale găinii, Periniţa sau Braşoveanca, lăutarii trebuie să fie la curent cu noile apariţii din muzica de petrecere, iar pe lângă linia melodică, dacă se impune, se bagă şi la dans.

"Când a început să apară dansul pinguinului, pentru că nu ştiau, le arătam noi oamenilor care sunt paşii, în timpul melodiei. Trebuie să-i implicăm şi pe invitaţi, să cânte cu noi, să simtă cu adevărat că fac parte din petrecere", spune Cristina.

În ceea ce priveşte Dj-ul de nuntă, membrii formaţiei fac o comparaţie între muzica de la radio şi cea de la televizor. "Parcă e altceva când vezi şi videoclipul la televizor, imaginile îţi atrag atenţia, lucrurile sunt mai animate, aşa e şi în cazul nostru, una e să auzi totul live şi e altceva pe CD", e de părere Dan.

CU BATISTA PE ŢAMBAL

Miki, omul care cântă Periniţa din butoane

Mihai Drăgănescu mixează de vreo 17 ani. Încă de pe vremea bairamelor, de când cel mai bun derulator de casete era creionul sau pixul. A trecut repede pe scule "profi", CD playere Pioneer, mixer şi sonorizare de la 200 de watti în sus.

De peste 5 ani ţine nuntaşii în priză, pe ringul de dans. Până acum, a băgat aproximativ 30.000 de euro în aparatură, însă investiţia crede că o va recupera repede pentru că a avut deja peste 200 de evenimente la care a mixat, iar, până la sfârşitul anului, weekendurile le are ocupate de nunţi şi botezuri.

Când intră în mix Modern Talking şi "Fetele lui tata"

Să fii DJ la nuntă nu e treabă simplă: "Noi mixăm, nu punem muzică, e o mare diferenţă", spune DJ Miki, care "miroase" în timpul petrecerii şi nu se înşală niciodată când trebuie să intre în mix Braşoveanca, Modern Talking sau "Puşca şi cureaua lată".

Prima regulă a meseriei - nu pleacă niciodată cu lista de melodii de acasă. "Sunt maleabil când e vorba despre playlist, nici nu-mi place să vină clientul cu un CD: «Ăsta să-l pui tot evenimentul ». Preferinţele clienţilor şi ale invitaţilor trebuie să fie îmbinate cu experienţa DJ-ului şi n-are cum să nu iasă show", crede cu tărie Dj Miki.

Mihai spune că, anul trecut, au apărut DJ-ii de nunţi ca "ciupercile după ploaie". "Cred că sunt vreo 500, fără să exagerez. Din ăia cu un laptop şi două boxe făcute în casă. Şi vin cu 600 de lei la botez şi 700-800 la nuntă. Lumea se bucură că dă mai puţin, dar la sfârşit, când văd că pleacă invitaţii, le cam pare rău", spune DJ Miki, care ia pentru un "botez de neuitat" 250 de euro, iar pentru "o nuntă de vis" - cam 300 de euro.

Pentru că a văzut că merge bine, şi-a extins afacerea. A luat trei băieţi în echipă de care se ocupă îndeaproape şi îi învaţă din tainele mixajelor de nuntă şi botez.

În opinia lui Mihai Drăgănescu, un Dj "pro" trebuie să aibă trei mari calităţi - "cultură muzicală vastă, din anii ’50 până azi, ştiinţa mixajului şi spontaneitatea (să obeserve ce vor clienţii şi invitaţii). Ca tendiţă, Dj Miki recunoşte că a început să crească "rata la populare, hore şi sârbe din diferite zone, iar manelele sunt pe cale de dispariţie".

PARTY. La nunta la care mixează Dj Miki, iese show cu lasere şi sârbe aprinse

Ne puteți urmări și pe Google News