Război nuclear. Apel urgent făcut de Gorbaciov către Putin și Trump

Război nuclear. Apel urgent făcut de Gorbaciov către Putin și  Trump

Ultimul lider al URSS a avertizat că lumea este amenințată de politica militarizării

Mihail Gorbaciov a făcut un apel urgent către Moscova și Washington să se așeze pentru discuții privind controlul armelor nucleare. Gorbaciov, ale cărui măsuri de control al armelor adoptate în anii 1980 și reforme democratice au ajutat la încheierea Războiului Rece, a făcut aceste comentarii la două luni de la sfârșitul tratatului nuclear INF semnat în 1987.

„Există tendinţe periculoase - toate sunt perfect vizibile. Aş evidenţia doar două: desconsiderarea dreptului internaţional şi militarizarea politicii mondiale'', a afirmat Gorbaciov.

Administrația președintelui SUA, Donald Trump, s-a retras oficial din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) din august, acuzând Moscova că l-a încălcat, apoi a testat o rachetă cu o rază de acțiune interzisă de acest tratat, scrie Moscow Times.

Moscova a negat că a încălcat tratatul INF, dar președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are de ales decât să producă rachete interzise anterior pentru a-și asigura propria securitate.

Cel mai recent tratat important privind armele nucleare dintre Rusia și Statele Unite, noul tratat START, urmează să expire în 2021. El limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care le pot implementa cele mai mari două puteri nucleare din lume.

Putin a spus că Moscova este pregătită să extindă tratatul, dar s-a plâns de ceea ce consideră el ca fiind un refuz al Statelor Unite de a se implica în această privință. Oficialii americani au spus că START poate abandonat la expirare și înlocuit cu altceva.

Gorbaciov, în vârstă de 88 de ani, a declarat că ruperea tratatului INF a făcut și mai urgentă necesitatea convorbirilor dintre Statele Unite și Rusia. Deși Gorbaciov nu are în prezent nicio influență directă la Washington și Moscova, părerile sale rămân în continuare cu greutate în rândul factorilor de decizie, având în vedere rolul său în crearea arhitecturii globale a controlului armelor.

„A devenit clar că acest tratat este cel mai important pilon al stabilității strategice și avem nevoie de negocieri pentru a ne asigura că distrugerea lui nu va exacerba amenințarea războilui”, a mai spus fostul lider de la Kremlin.