Raportul, întocmit de East StratCom Task Force a Serviciului European de Acțiune Externă (serviciul diplomatic al Uniunii Europene), cu privire la operațiunile de influență din jurul pandemiei Covid-19, urma să fie publicat la 21 sau 22 aprilie. În final, a fost făcut public vineri.

Această întârziere se explică, potrivit Reuters, care citează patru surse diplomatice, prin presiunile exercitate de „reprezentanții chinezi” care au luat la cunoștință de conținutul acestui raport.

Unele critici la adresa guvernului chinez au fost modificate sau suprimate în varianta publicată a raportului, un semn al echilibristicii pe care Bruxelles încearcă să o mențină cu China, în timp ce criza sanitară încețoșează relațiile internaționale.

Misiunea diplomatică chineză în UE nu a comentat deocamdată, la fel și ministerul chinez de Externe.

Un purtător de cuvânt al UE a spus că blocul comunicar nu „comentează niciodată conținutul sau presupusul conținut al schimburilor diplomatice interne cu partenerii noștri din alte țări”.

Un alt oficial al UE, intrebat de Reuters, a declarat că raportul a fost publicat conform planificării și a negat că a fost edulcorat conținutul lui.

Patru surse diplomatice au declarat că publicarea documentului a fost întârziată după ce oficialii chinezi au aflat de un articol de pe site-ul american de știri Politico care menționa elemente ale raportului.

Un înalt reprezentant chinez i-a contactat pe reprezentanții europeni la Beijing, la 21 aprilie, pentru a le spune că „dacă raportul va fi publicat astăzi, acest lucru va fi foarte rău pentru cooperare”, potrivit unei corespondențe diplomatice europene, scrie Boursorama.

Potrivit acestei corespondențe, înaltul reprezentant al ministerului chinez de Externe, Yang Xiaoguang, a declarat că publicarea raportului, dacă este așa cum a fost descris,  „ar mânia foarte tare” Beijingul și i-a acuzat pe reprezentanții europeni că încearcă să satisfacă „pe altcineva”-un comentariu pe care diplomații europeni l-au interpretat ca o referință la Washington.

Cele patru surse citate au afirmat că aceasta a provocat amânarea publicării documentului. Care a prezentat unele modificări.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE