În opinia jurnalistului Răzvan Dumitrescu, în conflictul dintre Iran și Israel „nu este despre ceea ce se vede. Este despre ceea ce credeți că se vede”. El spune că „pe asta se și bazează unele tehnici de imagine, manipulare sau dezinformare”.
Război Israel. Toată lumea se aștepta la represalii
Răzvan Dumitrescu este de părere că „adevărul este întodeauna la suprafață doar că…nu se vede pădurea din cauza uscăturilor! Așa și cu atacul Iranului asupra Israelului”.
Jurnalistul adaugă că „pentru regimul de la Teheran acțiunea era obligatorie după ce Israelul le-a omorât șase ofițeri ai corpului Gardienilor Revoluției Islamice în atacul de la consulatul iranian din Damasc”.
„Toată lumea se aștepta la represaliile promise de ayatolahi, problema era doar de tipul când și cum! Dar cum faci asta fără a arunca toată zona într-un război pe care nu îl poți câstiga?”, a mai scris Răzvan Dumitrescu.
El a rezumat câteva dintre informațiile care vin de la analiști specializați în Orientul Mijlociu, plus câteva concluzii ale unor entitati media cu surse diplomatice la vârf.
Ce spun analiști de top despre atacul Iranului asupra Israelului
Mardo Shogom, analist specializat pe Iran si Orientul Mijlociu, absolvent al Universitatii Columbia cu doctorat în politică și afaceri internaționale:
„Poate că nu ar trebui să ne așteptăm la un răspuns rapid și deschis al Israelului la atacul regimului iranian. Se pare că Teheranul a așteptat pentru că Biden negocia cu ambele părți pentru a permite o operatiune iraniană, Israel să se apere în aer și să-l facă pe Bibi (Netanyahu, premierul Israelului!) să înghită pastila deocamdată”.
Nu e un secret pentru nimeni ca Iranul și-a anuntat aliații și țările vecine despre operațiunea ce va urma, cu 72 de ore înainte de declanșarea acesteia. Chiar ei au făcut public acest lucru. În plus ministrul lor de Externe declarase:
„La începutul zilei de duminică, într-un mesaj adresat Casei Albe, am anunțat că operațiunea noastră va fi limitată și minimalistă și va avea ca scop apărarea legitimă și pedepsirea regimului israelian(…)În răspunsul nostru am definit că nu vom riposta împotriva țintelor civile. Forțele noastre armate nu au vizat nicio zonă economică sau populată”.
Război Israel. Yigal Carmon, expert israelian în contraterorism
Yigal Carmon a spus că „Iranul avea nevoie și a cerut să facă ceva ca răzbunare pentru a-și salva onoarea. SUA a permis să-i atace propria bază Ayn Al-Asad, astfel încât nimeni să nu fie rănit”.
„Pentru a înțelege ce s-a întâmplat aseară, trebuie să mergem cu patru ani înapoi la uciderea comandantului forței Quds din Iran, Qasem Soleimani. Iranul avea nevoie și a cerut să facă ceva ca răzbunare pentru a-și salva onoarea. Statele Unite i-au permis să-i atace propria bază Ayn Al-Asad, astfel încât nimeni să nu fie rănit. Iată ce s-a întâmplat de fapt: 15 rachete la bază, pagube minore și nici o picătură de sânge!”.
Ce spune Politico despre acest atac
„Cea mai recentă criză care a izbucnit în regiune i-a lăsat pe mulți analiști să se întrebe care este intenția reală a Iranului - dacă atacul direct a fost în principal un exercițiu de salvare a imaginii sau un efort real de escaladare”, se arată într-o analiză Politico.
Agentia spaniola EFE: „SUA si aliatii sai s-au pregatit 10 zile pentru atacul Iranului asupra Israelului.Potrivit unor surse guvernamentale americane, Washington s-a coordonat în toată această perioadă cu aliaţi precum Israel, Regatul Unit şi Franţa pentru a întări apărarea antiaeriană israeliană, dar a avut contacte şi cu alte ţări precum China, India, Turcia şi Irak pentru evitarea unei intensificări a tensiunilor regionale. Fiecare detaliu al răspunsului a fost stabilit personal de preşedintele american Joe Biden, potrivit uneia dintre aceste surse”.