Război în Ucraina, ziua 877. Condiții care, pentru Rusia, nu sunt de negociat

Război în Ucraina, ziua 877. Condiții care, pentru Rusia, nu sunt de negociatRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin își pregătește țara în vederea unui război în Ucraina care ar mai putea dura încă zece ani, după cum afirmă o instituție cu sediul în Statele Unite.

La mai bine de doi ani după ce Putin a declanșat războiul, în februarie 2022, Moscova a înaintat perspectiva unor tratative de pace cu Ucraina, cerând ca țara să-i cedeze teritoriile ocupate acum de forțele ruse.

Miercuri, în cea mai recentă analiză a sa pe tema conflictului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războaielor (ISW*) și-a concentrat atenția asupra unui interviu al lui Dimitri Medvedev, fost președinte și fost premier al Rusiei, acordat publicației Argumentî i Faktî, precum și asupra felului în care declarațiile sale au fost receptate de presa pro-Kremlin.

Vladimir Putin, Rusia

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Cine va prinde sfârșitul războiului

În interviul apărut marți, Medvedev, care în prezent este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a pretins că „nu degeaba” secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat speranța ca Ucraina să adere la alianța sa militară în următorii 10 ani.

„Or, asta înseamnă că niciodată”, a spus Medvedev, el afirmând că „niciunul dintre liderii actuali ai NATO nu se vor mai afla în funcție, iar unii nici nu vor mai fi pe lumea asta”. „Este foarte posibil ca nici celebra țară ‚404’ să nu mai existe”, a mai spus el, citat de newsweek.com.

„‚Country 404’ este practic ‚error 404’ din informatică, ‚error’ fiind un cod care ar însemna că Ucraina nu este un stat real”, au explicat cei de la ISW.

„Agențiile ruse de presă au reprodus afirmațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pretinzând că el a vrut să spună că, până în 2034, statul ucrainean nu va mai exista, ele susținând astfel eforturile Kremlinului de a-i pregăti pe ruși pentru un lung război în Ucraina, promițând totodată că Rusia își va atinge obiectivul ca, în zece ani, să distrugă statul ucrainean”, afirmă aceeași organizație.

Război în Ucraina: Medvedev a prezis dispariția Ucrainei până în 2034

Deși Medvedev nu a precizat explicit că Ucraina nu va mai exista până în anul 2034, ISW a subliniat că mai multe surse din presă, inclusiv Agenția TASS a Kremlinului, au difuzat o serie de titluri, cum ar fi „Medvedev a recunoscut că Ucraina nu va mai exista până în 2034” și „Medvedev a prezis dispariția Ucrainei până în 2034”.

putin medvedev

Medvedev și Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Newsweek a contactat prim email Ministerele de Externe din Rusia și din Ucraina.

ISW afirmă că declarațiile lui Medvedev potrivit cărora Rusia „va putea distruge Ucraina” până în 2034 reprezintă „o promisiune făcută rușilor, asta însemnând că Rusia va putea câștiga războiul, atingându-și obiectivul ca, în zece ani, să distrugă Ucraina”.

Potrivit aceleiași organizații, această poveste „pregătește atent informațiile și speranțele unui public care se așteaptă ca războiul să mai dureze încă un deceniu, dar care se va încheia prin mult dorita victorie a Rusiei”.

Dar ea subliniază totodată recentele tentative ale oficialilor de la Kremlin prin care ar dori să demonstreze că Rusia se arată deschisă în fața unor tratative de pace cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, „subliniind însă faptul că singura dorință a Kremlinului legată de sfârșitul războiului este distrugerea completă a Ucrainei și a populației sale”.

Rusia și condițiile care nu sunt de negociat

Kremlinul a precizat câteva condiții care, pentru Rusia, nu sunt de negociat, cum ar fi faptul ca Ucraina să accepte anexarea a patru din regiunile sale în septembrie 2022 – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporijia – în urma unui referndum cerut de Putin, dar considerat ilegal de comunitatea internațională.

În ziua de 14 iunie, Putin a spus că Ucraina trebuie să renunțe totodată și la eventuala sa candidatură de aderare la alianța militară NATO.

Ucraina susține că orice acord de pace trebuie să considere ilegale anexările din septembrie 2022 ale unor provincii din teritoriul său, precum și pe cea a Peninsulei Crimea, pe care Putin și-a însușit-o în 2014. (Traducerea-Rador)