Război în Ucraina, ziua 787. Rusia continuă valul de atacuri asupra zonei de est. În urma loviturii de cel puțin opt persoane și-au pierdut viața. Printre victime s-au numărat și doi copii cu vârste de 6 și 8 ani. Conform primelor rapoarte, 29 de persoane au fost rănite, iar o clădire din centrul orașului Dnipro a fost distrusă de o rachetă.
Război în Ucraina, ziua 787. Cel puțin 8 persoane au murit
Rusia a lansat încă un atac asupra regiunii centrale-estice Dnipro. În urma loviturii, cel puțin opt persoane au murit, iar alte câteva zeci au fost rănite. Alte atacuri au fost raportate la Herson, în sud. De asemenea, mai multe explozii au fost auzite și la Odesa, în zona sud-vest.
Soldații lui Putin au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu rachete. Conform guvernatorului regiunii, lovitura puternică a dus la izbucnirea unui incendiu la o clădire cu cinci etaje din Dnipro.
Mesajul lui Zelenski
Președintele ucrainean a solicitat Occidentului să ofere mai mult sprijin Kievului. Totodată, acesta a menționat că Rusia trebuie plătească pentru teroarea provocată poporului ucrainean.
„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru teroarea provocată. Fiecare dronă, fiecare rachetă trebuie să fie doborâte. Partenerii noștri au capacitățile necesare, au dovedit acest lucru în Orientul Mijlociu și ar trebui să înceapă să acționeze și în Europa”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.
Război în Ucraina, ziua 787. NATO, acord pentru livrarea unor sisteme de apărare antiaeriană
Statele membre ale NATO au convenit să trimită sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv baterii de rachete Patriot.
„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană. În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina ”, a spus Jens Stoltenberg.
Între timp, Preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile făcute de Donald Trump. Acesta susține că SUA ar trebui să ofere sprijin Ucrainei cu titlu de împrumut. Totodată, Trump este de părere că Europa nu a acordat ajutor suficient Kievului.
„Să restabilim adevărul. Cifrele vorbesc de la sine. Contribuţia UE la (ajutorul pentru – n.r.) Ucraina: 143 miliarde de euro (150 miliarde de dolari)”, a scris Charles Michel pe contul său de X.