Război în Ucraina, ziua 721. Rusia folosește tancuri vechi pentru a compensa pierderile suferite

Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

De la începutul războiului în februarie 2022, Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, pierzând peste 3.000 de tancuri, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS).

Război în Ucraina, ziua 721. Cu toate acestea, Moscova dispune de un număr suficient de vehicule blindate de calitate inferioară în depozite, care ar putea fi utilizate pentru a le înlocui pe termen scurt, pe o perioadă de câțiva ani.

Război în Ucraina, ziua 721. Tancurile învechite devin un activ esențial pentru Rusia

Invazia Rusiei din februarie 2022 a cauzat și Ucrainei pierderi semnificative, însă ajutorul militar occidental i-a permis să-și reînnoiască stocurile, în timp ce a îmbunătățit și calitatea acestora.

Și după pierderea unui număr considerabil de tancuri, inclusiv aproximativ 1.120 în ultimul an, Rusia dispune încă de aproape de două ori mai multe tancuri apte de luptă decât Ucraina, conform bilanțului militar anual al IISS.

Război în Ucraina, ziua 721. Henry Boyd, cercetător principal la institutul pentru analiza capacității militare, a afirmat că, în ultimul an, Rusia ar fi adus în funcțiune aproximativ 1.500 de tancuri.

Cu toate acestea, doar aproximativ 200 dintre acestea sunt noi, restul fiind modele mai vechi recondiționate.

„Moscova a reușit să schimbe calitatea pentru cantitate... prin scoaterea din depozit a mii de tancuri mai vechi într-un ritm care, uneori, ar fi putut ajunge la 90 de tancuri pe lună”, se arată în raport, potrivit Reuters.

Război în Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

Rusia a întărit producția de armament

Război în Ucraina, ziua 721. În ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat o fabrică de armament din Ural. Atunci și-a exprimat nemulțumirea față de întârzierile în producție și cerându-le conducerii să nu își mai „pierdă vremea” și să intensifice producția de armament.

Rusia a mobilizat economia în contextul războiului și a solicitat fabricilor din industria de apărare să opereze fără întrerupere pentru a răspunde nevoilor forțelor sale pe frontul din Ucraina.

Potrivit declarațiilor ministrului adjunct al Apărării, Aleksei Krivoruciko, industria de apărare va livra armatei o cantitate de echipamente militare „de câteva ori” mai mare în acest an în comparație cu anii 2022 și 2023.

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 721. Rusia își anunță intenția de a părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE

Potrivit anunțului făcut marți de către președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, Federația Rusă va suspenda implicarea sa în Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Volodin a declarat că adunarea a fost caracterizată ca fiind „o organizație politizată total dependentă, care se conformează cerințelor Washingtonului”. La 21 februarie, Duma de Stat și Consiliul Federației vor examina posibilitatea suspendării participării Rusiei la Adunare.