Război în Ucraina, ziua 704. Statele Unite schimbă strategia de război
- Ionel Sclavone
- 28 ianuarie 2024, 06:25
Statele Unite pregătesc o nouă strategie de război, în Ucraina, care ia în considerare respingerea atacurilor rusești, urmârind, totodată, consolidarea puterii militare și economice a Kievului. Statele Unite nu mai iau în considerare, pe moment, operațiunile ofensive pentru recuperarea teritoriilor ocupate de armatele lui Vladimir Putin. Olanda s-a alăturat coaliției IT care sprijină Ucraina în domeniul IT, al comunicațiilor și al securității cibernetice.
Război în Ucraina, ziua 704. Administrația Biden lucrează la o nouă strategie pentru conflictul din Ucraina. În noul plan de război, nu se mai pune accentul pe operațiunile ofensive în vederea eliberării teritoriile ocupate. Acest subiect a fost lăsat în suspensie, momentan.
Strategii americani se vor concentra pe susținerea Kievului pentru a respinge noile atacuri ale Rusiei. Totodată este avută în vedere consolidarea forței de luptă și a economiei, conform Washington Post. Noua strategie reprezintă o schimbare importantă față de anul trecut. SUA și armatele aliate au trimis arme și echipamente militare Kievului, în speranța că va respinge rapid forțele rusești din estul și sudul țării.
Contraofensiva a eșuat, lucru acceptat de întreaga lume. Iar acum este evident că nu mai poate fi susținut un efort similar celui de anul trecut, spun strategii americani. Ideea este ca poziția Kievului pe câmpul de luptă să se consolideze, astfel ca armata sa să fie mai puternică până la finalul anului.
Este vorba despre un efort comun depus de mai multe țări, care se angajează să ofere sprijin economic și de securitate pe termen lung. Marea Britanie a anunțat un acord pe 10 ani cu Ucraina. Iar în perioada următoare, la Kiev este așteptat Emmanuel Macron, președintele Franței.
Război în Ucraina ziua 704
Succesul viitoarei strategii depinde aproape în înregime de Statele Unite. America este cel mai mare donator de echipamente militare și coordonatorul efortului multilateral. Washingtonul speră să-și facă public propriul angajament pe 10 ani, elaborat de Departamentul de Stat cu aprobarea Casei Albe. Acest lucru presupune ca cererea de 61 de miliarde de dolari pentru finanțarea suplimentară a Ucrainei să treacă de Congres.
Noua strategie este elaborată și cu gândul la prietenia dintre Trump și Putin. Documentul american va garanta sprijinul pentru operațiunile militare pe termen scurt, precum și construirea unei viitoare forțe militare care să poată descuraja agresiunea rusă. Este vorba despre promisiuni și programe specifice pentru protejarea, reconstituirea și extinderea bazei industriale și de export a țării.
De asemenea, se dorește susținerea Ucrainei cu reformele politice necesare pentru integrarea în instituțiile occidentale. Speranța este că promisiunea pe termen lung, dacă va fi acceptată de Congres, va susține Ucraina chiar dacă Donald Trump revine la Casa Albă.
Speranța Occidentului pentru 2024 este că Ucraina nu va pierde mai mult teritoriu. Guvernele occidentale doresc ca Kievul să se concentreze pe tacticile de succes din ultima vreme. Este vorba despre atacuri pe distanțe lungi, controlul flotei rusești din Marea Neagră protejarea tranzitului din porturile ucrainene și presarea forțelor rusești din interiorul Crimeei prin atacuri cu rachete și operațiuni speciale.
January yielded many positive results in our work with partners. Despite numerous challenges and obstacles, Ukraine was able to maintain international attention on our fight for independence and strengthen our country's resilience.
The main argument in international… pic.twitter.com/2aieRevHO1
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 27, 2024
Zelenski nu renunță la ofensivă
Planurile pentru 2024 nu sunt „doar de apărare”, a spus președintele Volodimir Zelenski. El a spus că vrea să păstreze inițiativa pe front. Lucrurile sunt neclare, însă, dat fiind situația din Congresul american. Însă chiar și cei care cred că Ucraina ar putea să învingă Rusia recunosc că anul 2024 va fi periculos.
„Cel mai probabil nu vor fi câștiguri teritoriale uriașe. (...) Singura strategie este să aduci cât mai multe posibil în Ucraina pentru a-i ajuta în primul rând să-și apere propriile orașe. Și în al doilea rând pentru a-i ajuta pur și simplu să nu piardă teritoriu”, a declarat președintele leton Edgars Rinkevics.
De-a lungul liniei frontului, armata ucraineană se fortifică, reproducând apărarea stratificată a Rusiei. Oficialii americani se așteaptă ca războiul să se încheie prin negocieri. Dar, nu cred că Putin va fi serios în privința unor eventuale discuții anul acesta. El trage speranța că Trump va reveni la Casa Albă și va renunța la sprijinul acordat Kievului.
Liderii occidentali au promis să construiască o forță militară „sustenabilă”, în Ucraina, interoperabilă cu Occidentul, și să consolideze „stabilitatea și reziliența economică”. Chiar și așa, există riscuri politice, dacă ucrainenii vor începe să se întoarcă împotriva propriului guvern. Capitalele occidentale sunt conștiente că răbdarea propriilor cetățeni în ceea ce privește finanțarea războiului din Ucraina nu este infinită.
The National Guard's skilled drone operators first knocked down a russian tank before destroying another that came for evacuation.
📹: @ng_ukraine pic.twitter.com/KvsDmmiNs4
— Defense of Ukraine (@DefenceU) January 26, 2024
Război în Ucraina, ziua 704
Ucraina are nevoie de muniția pentru artilerie și înlocuirea parțială a unor vehicule avariate și pierdute în contraofensivă. De asemenea, este nevoie de multe drone sunt de părere experții. Ca ajutor au mai fost menționate mijloace de război electronic, antidronă și sisteme antiaeriene, pentru apărarea orașelor. Ucraina așteaptă sosirea avioanelor de luptă, însă acestea nu vor rezolva impasul de pe front. „
Strategia se conentrează pe angajamente pentru o viitoare forță de securitate a Ucrainei – terestră, marină și aeriană, a explicat un oficial înalt al administrației Biden. În același timp, o parte din banii solicitați vizează dezvoltarea bazei industriale ucrainene pentru producția de arme. Astfel, Kievul ar putea fi ajutat să „țină pasul cu producția rusă”.
Planul include, apărare aeriană suplimentară pentru a crea „bule” de protecție în jurul orașelor ucrainene dincolo de Kiev și Odesa. Aceasta este soluția pentru a relansa producția de oțel și agricultura. Toamna trecută, Joe Biden a numit-o pe Penny Pritzker, fostă secretară de stat pentru comerț, în funcția de emisar, pentru a conduce un efort de reconstrucție a economiei ucrainene.
Olanda se alătură coaliției IT
Coaliția IT formată din mai multe state din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Coaliția operează sub conducerea Estoniei și a Luxemburgului pentru a sprijini forțele armate ucrainene în domeniul IT, al comunicațiilor și al securității cibernetice. La inițiativă participă 11 țări, Ucraina, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Japonia.
Danemarca a alocat peste 12 milioane de euro pentru apărarea cibernetică a Ucrainei. Anterior, Estonia a alocat 500.000 de euro, iar Luxemburgul 10 milioane de euro.
„Tehnologia poate ajuta la transformarea războiului pozițional în război manevrabil. (...) Coaliția IT este concepută pentru a oferi fundația digitală necesară pentru implementarea oricăror noi soluții tehnologice”, a declarat Kateryna Chernogorenko, ministrul adjunct al apărării în Ucraina.
Victoria lui Putin ar destrăma NATO
O victorie militată a armatelor lui Vladimir Putin în Ucraina ar însemna un eșec pentru civilizația occidentală. Succesul Rusiei nu ar însemna doar „distrugerea” Ucrainei și a poporului său. Un astfel de rezultat ar da peste cap ordinea mondială și ar încuraja alți dictatori să recurgă la forță, spun experții militari consultați de Daily Mail.
Odată cu stagnarea contraofensivei Ucrainei și scăderea sprijinului militar occidental, există temeri reale că Vladimir Putin ar putea câștiga. Orice reducere a pachetele de ajutor pentru Ucraina, cum vor republicanii americani, l-ar avantaja pe Putin. Soldații ucraineni ar fi înfrânți pe câmpul de luptă.
Pe de altă parte, victoria lui Putin va duce la destrămarea NATO și la un „carnagiu economic” pentru Occident. De asemenea, vor crește inamicii precum China, Iran și Coreea de Nord, este de părere generalul american în retragere Ben Hodges pentru Daily Mail. Percepția ar fi că SUA și-a pierdut rolul de putere militară militară mondială și ar încuraja Cregimurile autocrate să continue expansiunea militară.
Rusia și Sudul Global ar vedea înfrângerea ucraineană ca pe o pierdere militară pentru Occident. Iar acest lucru ar arăta întregii lumi că NATO, condusă de SUA, este capabilă să sacrifice o națiune europeană pentru evitarea unui conflict nuclear. Iar odată ce autocrații vor realiza că SUA și Occidentul nu sunt de neînvins, războiul nuclear va fi „inevitabil”, spun experții.
Rusia vrea să submineze ordinea economică mondială
Kremlinul a organizat mai multe întâlniri în ultimii doi ani pentru a submina dolarul ca monedă de rezervă a lumii. Potrivit unui document intern al Consiliului de Securitate al Rusiei interceptat de o agenție europeană de informații, obiectivul este de a distruge sistemul financiar global.
„Una dintre cele mai importante sarcini este de a crea o nouă ordine mondială. (…) Țările occidentale, conduse de Statele Unite, încearcă să își impună propria structură bazată pe dominația lor”, se afirmă în documentul datat 3 aprilie 2023, potrivit sursei citate de The Washington Post.
Un alt document pledează pentru o mai mare cooperare între China și Rusia în domeniul inteligenței artificiale, al sistemelor cibernetice și al „internetului lucrurilor”. Scrisă de secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, documentul propune ca Beijingul și Moscova să creeze un nou sistem financiar și o monedă digitală eurasiatică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat pentru The Washington Post că Rusia „urmărește să submineze dominația SUA asupra sistemului financiar global”. El a recunoscut că obiectivul este de a crea alternative.