Război în Ucraina, ziua 635. Atac la Kiev, explozie la Moscova și succesul ucrainenilor

Război în Ucraina, ziua 635. Atac la Kiev, explozie la Moscova și succesul ucrainenilor Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutivă. Peste 3.800 de gospodării din regiunea Odesa nu au curent electric în urma atacului. De partea cealaltă, apărarea antiaeriană a Rusiei anunță că  respins un atac cu dronă în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra capitalei Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 635. Armata ucraineană susţine că a împins forțele rusești înapoi „între trei și opt kilometri” de pe malul stâng al râului Nipru. Dacă acă se confirmă, ar fi primul avans semnificativ al forțelor Kievului la câteva luni de la o contraofensivă dezamăgitoare, transmite The Guardian.

Război în Ucraina. Armata ucraineană a avansat, în premieră, pe malul stâng al Niprului

„Cifrele preliminare variază între 3 și 8 km, în funcție de particularitățile, geografia și topografia malului stâng", a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Natalia Goumeniouk, pentru televiziunea ucraineană.

Dacă acest avans se confirmă, va fi cea mai mare înaintare a armatei ucrainene împotriva trupelor Moscovei din ultimele luni. Cu toate acestea, Natalia Goumeniouk nu a precizat dacă forțele ucrainene controlează în totalitate această zonă din regiunea Herson (sud) sau dacă armata rusă s-a retras în fața asaltului trupelor de la Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News
Război în Ucraina, ziua 625

Sursa foto: Twitter( platforma X)

Totodată, armata ucraineană anunță că a creat un culoar de până la opt kilometri lățime, de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Rușii nu mai pot lansa atacuri cu mortiere asupra malului drept. Dar acesta încă se află în raza artileriei grele.

Armata SUA își reconsideră necesitățile de muniție pentru un potențial conflict de anvergură

Forțele armate americane își îndreaptă atenția către modernizarea producției și a stocurilor. Cu un accent deosebit pe proiectilele de artilerie de 155 mm.

„Armata analizează cu atenție războiul din Ucraina și modul în care muniția este utilizată. Pentru a ne informa cu privire la necesitățile noastre. Armata (SUA) investește pentru a se pregăti mai bine pentru un potențial conflict. Şi pentru a susține Ucraina în lupta sa continuă pentru libertate", a declarat pentru Business Insider Douglas R. Bush, secretarul adjunct al Armatei.

Unul dintre obiectivele imediate ale Armatei SUA este creșterea producției de proiectile de e 155mm. De aproape 30.000 pe lună în prezent, la 100.000 pe lună până la sfârșitul anului 2025.

În același timp, se concentrează pe asigurarea unui lanț de aprovizionare mai puternic și o producție constantă de muniție, atât pe plan intern, cât și cu sprijinul partenerilor SUA.

Război în Ucraina. Atacurile cu drone revin

Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu drone asupra Kievului pentru a doua noapte la rând. Atacurile asupra capitalei ucrainene s-au intensificat după mai multe săptămâni de pauză, a transmis administrația militară a orașului.

Ucrainenii afirmă că forțele Moscovei au lansat în total 20 de drone asupra țării, dintre care au fost doborâte 15.

Unitățile de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă deasupra capitalei ruse, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, într-o postare pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că drona a fost interceptată deasupra districtului municipal Bogorodskoye la ora locală 1:00 a.m. Sobianin a precizat că nu au fost raportate victime sau pagube.

El a mai spus că serviciile de urgență lucrează la locul prăbușirii. The Kyiv Independent nu a putut verifica independent rapoartele

Guvernul ucrainean a distribuit peste 2.000 de drone de producţie ucraineană între trupele aflate în cele mai fierbinţi zone ale frontului, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov. Acestea includ modele pentru recunoaştere, aruncarea de bombe şi misiuni kamikaze.