Război în Ucraina, ziua 516. Două clădiri lovite de drone în Moscova. Update

Război în Ucraina, ziua 516. Două clădiri lovite de drone în Moscova. Update Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

În ultimele 24 de ore, forțele armate ucrainene au raportat 27 de confruntări militare cu trupele ruse. În total, Rusia a lansat 17 rachete de croazieră și două rachete balistice asupra Ucrainei, din care nouă au fost interceptate și distruse de sistemul de apărare antiaeriană ucrainean, conform unui comunicat emis de Statul Major General.

Update: Două clădiri nerezidențiale din Moscova au fost lovite de drone în cursul nopții de duminică spre luni. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Serghei Sobianin, care a precizat că nu au fost înregistrate victime omenești. Fragmente ale unei drone au fost descoperite pe o arteră importantă în apropierea Ministerului rus al Apărării din Moscova, pe Komsomolskii Prospekt, după cum a relatat agenția rusă de presă TASS.

„Astăzi, în jurul orelor 04.00 (01.00 GMT), au fost raportate lovituri cu drone asupra a două clădiri nerezidenţiale. Nu există distrugeri grave sau victime. Toate serviciile lucrează la faţa locului”, a declarat Sobianin pe Telegram.

Pe lângă acestea, forțele ruse au efectuat 26 de atacuri aeriene și au folosit lansatoare multiple de rachete (MLRS) în 35 de bombardamente asupra Ucrainei, soldate cu rănirea unui număr de civili, potrivit surselor armatei ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update: Un nou atac rusesc, cu rachete, a vizat orașul Odesa, din Ucraina, în weekendul trecut. Cel puțin două persoane au murit, iar peste 20 au fost rănite, între care și copii. Bombardamentele au afectat și multe locuințe, dar și catedrala istorică a orașului.

„Catedrala Schimbarea la faţă, situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată”, a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

UNESCO condamnă atacurile Rusiei asupra patrimoniului Ucrainei

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un atac cu rachete rusești a produs daune semnificative Catedralei istorice „Schimbarea la față” din orașul Odesa, situat în sudul Ucrainei.

Cele mai intense lupte dintre trupele ruse și ucrainene au avut loc în apropierea orașelor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, precum și în zona sectorului de front de la Kupiansk, în regiunea Harkov.

În acest context, UNESCO a condamnat duminică, „cu cea mai mare fermitate”, „bombardamentele brutale întreprinse de forţele ruse” în urma cărora au fost lovite mai multe situri în centrul oraşului Odesa din sudul Ucrainei.

„Aceste distrugeri teribile marchează o nouă escaladare a violenţei împotriva patrimoniului cultural al Ucrainei”, a denunţat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay.

Rusia colectează date despre infrastructura energetică a Ucrainei

Potrivit declarației făcute duminică de către șeful adjunct al serviciului secret din cadrul Ministerului Apărării, Vadim Skibițki, serviciile ruse de informații evaluează infrastructura energetică a Ucrainei cu scopul de a identifica ținte care ar putea avea un impact global asupra sistemului energetic.

Skibițki a adăugat că Rusia folosește diferite metode de recunoaștere, inclusiv sateliți. „Monitorizăm toate aspectele privind activitatea serviciilor ruse de informații care au legătură cu instalațiile noastre energetice”.

13,8 milioane de ucraineni au ajuns în Polonia de la începutul invaziei ruse

În ultimele 24 de ore, aproximativ 33.700 de ucraineni au trecut granița în Polonia, ceea ce a dus la creșterea numărului total de persoane care fug de războiul din țara lor la peste 13 milioane, au anunțat autoritățile poloneze.

Începând cu 24 februarie 2022, de la declanșarea invaziei din Ucraina de către Rusia, peste 13,8 milioane de oameni au traversat granița către Polonia, conform datelor Poliției de Frontieră poloneze.

În același timp, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că legătura dintre Varșovia și Kiev va rămâne întotdeauna solidă, în urma acuzațiilor aduse de președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, care susțin că Polonia are ambiții teritoriale.

Această declarație vine în contextul continuării conflictului din Ucraina, despre care secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Ucraina a recuperat deja 50% din teritoriile ocupate de trupele ruse.

„Încercările lui Putin de a crea o prăpastie între Kiev și Varșovia sunt la fel de zadarnice precum invazia sa eșuată din Ucraina”, a dat asigurări duminică ministrul Kuleba, după ce Putin și Lukașenko au sugerat că Polonia are ambiții de a cuceri părți din vestul Ucrainei.