Mesajul transmis de șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, prin care îndemna la încheierea războiului a fost preluat de mai multe organizații media din Ucraina. Oligarhul sugera că armata rusă ar trebui să-și consolideze pozițiile ocupate până acum și să renunțe la orice ambiții expansioniste. În acest context, o analiză a grupului open source Molfar arată că Rusia ar fi pierdut în Ucraina echipamente radar în valoare de un miliard de dolari. Iar acest lucru ar putea indica intențiile Kievului de a lansa o ofensivă.
Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a postat pe blogul său un mesaj în care îndemna la încheierea războiului în Ucraina. El sugera că armata rusă ar trebui să renunţe la ambițiile expansioniste. să declare încheiată „operaţiunea militară specială” şi să se concentreze pe apărarea teritoriilor ocupate. Mesajul lui Prigojin a fost preluat de mai multe instituții media ucrainene, El a scris că „pentru autorităţile (din Rusia) şi pentru societate în general este astăzi necesar să punem un mare punct final în spatele operaţiunii militare speciale”.
„Varianta ideală ar fi să anunţăm sfârşitul operaţiunii militare speciale şi să anunţăm că Rusia şi-a atins toate obiectivele stabilite – şi în anumite privinţe chiar le-a atins”, crede șeful grupării de mercenari Wagner.
Unitățile Wagner sunt în prima linie a ofensivei împotriva oraşului Bahmut, iar pierderile de vieți omenești și echipamente militare sunt uriașe. Or, toate acestea înseamnă și pierderi financiare pentru Evgheni Prigojin care își finanțează singur războiul, din propriile profituri.
„Rusia deja a pus un punct final prin anihilarea marii părţi a populaţiei masculine active a Ucrainei şi intimidarea celeilalte părţi care a fugit în Europa”, a continuat Prigojin în mesajul său.
El a vorbit despre faptul că Moscova a reuşit să obţină controlul asupra Mării Azov şi asupra unei părți a Mării Negre, ocupând o „bucată consistentă din teritoriul Ucrainei”. Astfel a reușit să asigure un coridor terestru către Crimeea. Prin urmare, consideră Prigojin, armata rusă trebuie să se limiteze la fortificarea poziţiilor cucerite pentru a respinge contraofensiva ucrainenă. Opinia sa vine în opoziție cu declarațiile Kremlinului, conform cărora este de neconceput ca războiul să se încheie fără ocuparea completă a provinciilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, anexate, cel puțin teoretic, la Rusia.
Rusia a pierdut echipamente radar de un miliard de dolari
Rusia a pierdut echipamente electronice de război în valoare de peste un miliard de dolari în Ucraina, potrivit grupului de analiză open source Molfar. Rata distrugerii a crescut foarte mult în ultima lună, fapt ce indică o posibilă ofensivă ucraineană este de părere analistul independent Chris Owen.
Grupul OSINT Molfar a analizat distrugerile sistemelor de război electronic (EWS) și a radarelor armatei ruse începând cu luna februarie 2022 până în aprilie 2023. Conform analizei, ritmul distrugerilor a crescut în martie, ceea ce ar fi un preludiu a contraofensivei ucrainene.
Potrivit Molfar, armata rusă a pierdut 133 de sisteme radar de recunoaștere (RLS) și instalații de război electronic (EW). Pe de altă parte, Ucraina a capturat 13,5% dintre acestea, în valoare de aproximativ 135 de milioane de dolari, Iar acum le-a pus în funcțiune și le folosește împotriva invadatorilor.
Molfar raportează că a identificat 37 de tipuri de sisteme rusești de război electronic și radar în Ucraina, cele mai des distruse fiind sistemele de tip Zoopark, Borisoglebsk și Zhitel.
Întâlnire între Vladimir Putin și ministrul chinez al Apărării
Vladimir Putin a avut duminică, pe 16 aprilie, de Paște, o întâlnire de lucru cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. Întrevederea s-a desfășurat la Moscova, unde oficialul chinez a făcut o vizită, după cum relatează agenția de presă Tass, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.
Beijingul a anunțat, încă de săptămâna trecută vizita lui Li la Moscova, spunând că se va întâlni cu oficiali ai apărării. Oficialii chinezi nu au menționat, însă, și o întâlnire cu Vladimir Putin. De altfel, Dmitri Peskov nu a dat detalii despre această întrevedere, spunându-le reprezentanților Tass că acestea vor fi făcute publice mai târziu.
Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit luna trecută cu Vladimir Putin la Moscova, într-o vizită de stat.
Italia plănuiește să livreze Ucrainei obuziere M109
Italia plănuiește să transfere Ucrainei un total de 60 de obuziere M109, dintre care unele au fost deja livrate forțelor ucrainene și se află deja pe front, scrie Ukrainska Pravda, citând La Repubblica.
Potrivit publicației citate, Italia a reparat câteva zeci de obuziere de acest tip pe cheltuiala Statelor Unite, iar unele dintre ele sunt deja în prima linie. Decizia de a transfera aceste sisteme de artilerie nu este nouă, fiind luată încă de pe vremea fostului guvern, condus de Mario Draghi.
Pe de altă parte, Italia și Franța au promis că vor transfera sistemele SAMP/T-MAMBA în Ucraina. În februarie, premierul Giorgia Meloni a spus că Italia va trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană Spada și Skyguard, pe lângă sistemele SAMP/T-MAMBA, pe care intenționează să le transfere împreună cu Franța.
„Când există o ofensivă, toate armele sunt defensive. Momentan nu se pune problema trimiterii de avioane de luptă, această decizie trebuie luată cu parteneri internaționali. Ne-am concentrat pe sistemele de apărare aeriană, SAMP/T, Spada, Skyguard”, a declarat Meloni în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Kiev alături de Volodimir Zelenski.
Ucraina susține că pierderile sale sunt mult sub cele rusești
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că pierderile de vieți omenești în rândul soldaților ucraineni sunt mai mici decât numărul victimelor cutremurului din Turcia. El a acordat un interviu ziarului spaniol La Razon.
„Desigur, avem pierderi, pentru că suntem în război. Dar ele sunt mult mai mici decât pierderile rusești. Nu pot da o cifră, dar vă pot asigura că numărul total este mai mic decât numărul morților în urma cutremurului din Turcia. Aceasta înseamnă că scopul nostru principal este să salvăm viețile soldaților noștri, în timp ce Rusia îi folosește drept carne de tun. Aceasta este o tactică de tocat carne. Nu le pasă. Numai în Bahmut, Rusia pierde 500 de oameni pe zi uciși și răniți”, a declarat ministrul ucrainean.
Potrivit unei evaluări a Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, Rusia a suferit un total de 189.500 - 223.000 de victime, dintre care 35.500-43.000 de morți în acțiune și 154.000 - 180.000 de răniți. Ucraina, ar fi suferit un total de 124.500 - 131.000 de victime, dintre care 15.500-17.500 uciși în acțiune și 109.000 - 113.500 răniți în acțiune, potrivit documentului citat de Reuters.
Pe 6 februarie, cutremurele din Turcia și Siria, cu magnitudinea 7,7 și 7,6, au făcut peste 50.000 de victime.