Război în Ucraina, ziua 269. Statele Unite nu vor presa Kievul să negocieze pacea. Volodimir Zelenski va decide singur momentul și condițiile

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Pacea în Ucraina va fi negociată, cu Rusia, doar de reprezentanții Kievului, atunci când vor considera de cuviință. Statele Unite nu vor face presiuni asupra președintelui Volodimir Zelenski și nu vor încerca să-l forțeze să se așeze la masa negocierilor. Pe de altă parte, oficialii de la Kiev anunță că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită aproape peste tot în Ucraina și că situația se îmbunătățește în ciuda atacurilor Rusiei. Un raport susținut de Departamentul de Stat al SUA, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale arată că sute de persoane din Herson au fost reținute sau au dispărut în timpul ocupației ruse.

Casa Albă a transmis că nu va face presiuni asupra președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a forța negocierile de pace cu Rusia. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby, într-o convorbire cu jurnaliştii.

„Acest război s-ar putea încheia astăzi, dacă domnul Putin (preşedintele rus Vladimir Putin - n.r.) ar face ceea ce este corect. Evident, (Putin) nu s-a arătat dispus să-şi retragă trupele şi toţi suntem de părere că un acord diplomatic negociat este cel mai bun lucru pe care îl poate face Putin”, a declarat John Kirby.

Totuşi, John Kirby a insistat că sarcina de a iniția negocierile de pace îi revine lui Volodimir Zelenski care va face acest lucru atunci când va considera că este să negocieze şi va decide în ce format.

„Nimeni din SUA nu face presiuni şi nu insistă sau îl împinge să se aşeze la masa” negocierilor cu Rusia, a dat asigurări Kirby, după cum relatează EFE.

Sursa foto. Twitter

Ucraina a restabilit alimentarea cu energie

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită aproape în toate localitățile din Ucraina, după ce peste 10 milioane de clienți au fost deconectați din cauza loviturilor din acest război. Informația a fost prezentată de Oleksandr Harcenko, directorul Centrului de cercetare a industriei energetice. Lipsa de electricitate afectează și rețelele de telefonie mobilă, pompele electrice folosite pentru alimentarea cu apă și tratarea deșeurilor, iar mai multe orașe, inclusiv Kievul, au rămas fără apă timp de patru până la 10 ore, conform CNN.

„Poate că aproape 300 de consumatori sunt încă deconectați, dar majoritatea sunt în apropierea liniei de front”, a declarat Harcenko.

El a oferit actualizări cu privire la lucrările de restabilire a furnizării de energie electrică, după atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

„Situația se îmbunătățește cu fiecare oră”, a spus el, exprimându-și speranța că vor exista măcar 10 – 12 zile de pauză pentru a purea restabili rețeaua energetică.

Totodată, oficialul ucrainean a precizat că au fost înregistrate întreruperi la Centrala Nucleară Hmelnițki din vest și la o unitate de putere a Centralei Nucleare Rivne din nord-vest. Cauza a fost deteriorarea substațiilor și a liniilor electrice.

„Unitățile de putere s-au oprit timp de câteva ore și a fost necesară utilizarea generatoarelor diesel. Cu toate acestea, situația este mult mai bună acum, accesul la rețea al majorității unităților energetice a fost restabilit și cred că în viitorul apropiat vom putea să le reluăm activitatea”, a declarat Oleksandr Harcenko, conform CNN.

Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Sute de persoane arestate sau dispărute din Herson

Sute de persoane au fost reținute sau au dispărut în regiunea ucraineană Herson în timpul ocupației rusești. Alte zeci de persoane ar fi fost torturate, se arată într-un raport al cercetătorilor de la Universitatea Yale, susținut de Departamentul de Stat al SUA.

„Rusia trebuie să oprească aceste operațiuni și să își retragă forțele pentru a pune capăt unui război inutil pe care nu poate și nu îl va câștiga - indiferent cât de abjecte și disperate sunt tacticile sale”, a transmis Departamentul de Stat.

Raportul documentează detențiile și disparițiile a 226 de persoane din Herson, care au avut loc între martie și octombrie. Aproximativ un sfert dintre aceste persoane ar fi fost torturate, iar alte cinci au murit în custodia ocupanților ruși sau la scurt timp după aceea.

Directorul executiv al laboratorului, Nathaniel Raymond, a declarat că raportul coroborează avertismentele lansate de Statele Unite înaintea conflictului cu privire la utilizarea de către Rusia a listelor de capturare și ucidere a civililor.

Sursa: Facebook

Moscova restrânge festivitățile de sărbători

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a decis, ţinând cont de starea de spirit a populației în contextul războiului din Ucraina, să anuleze festivitățile și concertele în aer liber din timpul sărbătorilor de Anul Nou.

El a spus că aceasta este dorința locuitorilor capitalei care s-ar fi pronunțat în cadrul unei consultări la care ar fi participat în jur de 300.000 de persoane. Iar opinia majoritară a fost în favoarea celebrării sărbătorilor și pentru restrângerea festivităților, relatează agenția EFE.

Deși lucrurile stau pe dos, armata rusă fiind invadatoare în Ucraina, primarul Moscovei a comparat situația de acum cu anul 1942, în perioada invaziei Germaniei. El a precizat că Rusia nu a anulat festivităţile de sărbători, care s-au desfăşurat atunci în tranşee, adăposturi antiaeriene, fabrici, teatre sau parcuri.