Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 171. Volodimir Zelenski spune că războiul se va termina cu eliberarea Crimeei. Premierul Estoniei cere Europei să interzică vizele turistice pentru ruși
Război în Ucraina, ziua 171. Volodimir Zelenski spune că războiul se va termina cu eliberarea Crimeei. Premierul Estoniei cere Europei să interzică vizele turistice pentru ruși

Război în Ucraina, ziua 171. Volodimir Zelenski spune că războiul se va termina cu eliberarea Crimeei. Premierul Estoniei cere Europei să interzică vizele turistice pentru ruși

Armata ucraineană face progrese în aproprierea orașului Bakhumt, în contextul în care Rusia încearcă să obțină un punct de sprijin în zonă. Civilii încă nu au părăsit orașul, iar majoritatea magazinelor sunt închise și străzile blocate. O echipă de jurnaliști de la CNN au văzut cum convoaie militare se îndreptau spre Bakhmut.

UPDATE Premierul estonian, Kaja Kallas, vrea ca Europa să nu mai elibereze vize turistice pentru cetățenii ruși. Statele baltice Estonia şi Letonia au înăsprit deja regulile de intrare, iar Finlanda are în vedere măsuri similare. Însă Germania şi Comisia Europeană resping îngheţarea generală a vizelor turistice ruseşti.

„Europa a interzis călătoriile aeriene dinspre Rusia către Europa. Acest lucru înseamnă că singura modalitate prin care ruşii pot ajunge în Europa este prin doar trei ţări – Finlanda, Estonia şi Letonia. Aşadar, nu este foarte corect ca toate celelalte ţări din Schengen să elibereze aceste vize, dar noi trei să purtăm de fapt povara“, a declarat Kallas, potrivit The Guardian.

Kallas a mai spus că reacţiile ostile ale Kremlinului la dezbaterile privind restricţiile de călătorie au arătat că o interdicţie de intrare pentru cetăţenii ruşi ar putea fi un instrument eficient pentru a completa alte sancţiuni. În replică, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a numit-o pe Kaja Kallas „nazistă”, potrivit Mediafax. 

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit despre cum se va încheia războiul. Declarațiile au fost făcute la câteva ore după ce o serie de explozii au afectat baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei.

„Crimeea este ucraineană şi nu vom renunţa niciodată la ea. Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc… a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea, cu eliberarea ei“, a spus preşedintele Ucrainei, potrivit Mediafax.

UPDATE- Zelenski a cerut UE să interzică vizele  pentru cetățenii ruși pentru a împiedica blocul comunitar european să devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra. Liderul de la Kiev a declarat că propunerea sa nu se aplică rușilor care și-au riscat viața și libertatea pentru a scăpa de regimul lui Putin.

„(…) nu trebuie să distrugem însăși ideea de Europa – valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să se transforme într-un supermarket în care nu este important cine intră și în care principalul lucru este ca oamenii să plătească doar pentru produsele lor”, a spus Zelenski.

Estonia, Letonia, Lituania și Cehia au ascultat îndemnul președintelui ucrainean și au interzis să mai acorde vize rușilor. De asemenea, în Slovacia și Malta, cetățenii ruși vor putea intra doar în cazuri speciale, iar Finlanda și Bulgaria au anunțat că procedeul pentru a obține o viză este foarte complex.

Forțele ucrainene au anunțat că au reușit să respingă avansurile trupelor ruse spre mai multe regiuni, în ciuda atacurilor continue.

„Cu acțiuni ofensive și de asalt, ocupanții ruși au încercat fără succes să străpungă apărarea unităților noastre și să avanseze în direcția așezărilor Spirne, Ivano-Dariivka, Vyimka, Yakovlivka, Kodema, Vershyna și Zaitseve. Au suferit pierderi și au plecat haotic. Luptele continuă în unele zone”, au precizat reprezentanții armatei ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat pe o rețea de socializare că a avut un dialog cu Suveranul Pontif. Liderul de la Kiev l-a informat pe Papa Franscisc despre agresiunea pe care Rusia o desfășoară de jumătate de an împotriva Ucrainei.

Legea marțială în Ucraina ar putea fi prelungită cu încă 90 de zile

„Îi suntem recunoscători suveranului pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina”, a scris Zelenski pe Twitter.

Totodată, liderul de la Kiev a propus Parlamentului un proiect de lege prin care cere prelungirea legii marțiale pentru încă 90 de zile. Potrivit publicației Kyiv Independent, președintele Ucrainei a impus legea marțială pe 24 februarie, când Rusia a atacat, și urmează să expire pe 23 august.

De asemenea, agențiile de securitate ucrainene au cerut ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în zonele unde Rusia deține prizonieri de război ucraineni.

Solicitarea vine, în contextul în care, soldații ruși au fost acuzați că torturat și executat prizonieri, inclusiv într-un atac într-o tabără de război ucraineni din Olenivka. Moscova susține că Ucraina a bombardat locaţia, ucigând peste 50 de prizonieri de război.

În Nova Kakhovka au fost raportate mai multe bombardamente, din regiunea Herson. Cu toate acestea, presa rusă de stat precizează că exploziile din apropierea hidrocentralei au avut loc în urma atacurilor consecutive cu rachete HIMARS.

Potrivit oficialilor militari americani, în fiecare zi mor 500 de soldați ruși, iar planul lui Putin de a acapara întreagă parte estică a Ucrainei până la sfârșitul anului devine, treptat, o utopie, scrie Libertatea.ro.