Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri, 21 decembrie, cu omologul lui american, la Washington, înainte de a rosti un discurs în faţa Congresului. Joe Biden i-a promis să ajute Ucraina "cât timp va fi nevoie".
"De la începutul agresiunii ruse, pe 24 februarie, Statele Unite i-au propus lui Zelenski sa organizeze fuga lui din Kiev ca să-i ofere azil dimcolo de Atlantic", amiteşte "Le Temps". "Aproape zece luni mai târziu, scenariul este foarte diferit: poziţionându-se ca emblenă incontestabilă a rezistenţei ţării sale, fostul umorist a fost primit ca un erou în Statele Unite".
Părăsindu-şi pentru prima dată ţara de la începutul invaziei ruse, dl Zelenski a sosit în dimineaţa de miercuri la Washington, fiind primit la ora 14 (ora locală) la Casa Albă de Joe şi Jill Biden. Discuţiile cu uşile închise între cei doi şefi de stat au fost consacrate în foarte mare măsură ajutorului american, militar şi umanitar.
"În afară de bani, angajamentul cel mai simbolic [al lui Joe Biden] a fost trimiterea unei baterii de rachete antiaeriene Patriot, o armă pe care Statele Unite ezitau până acum s-o furnizeze Ucrainei", în ciuda "cererilor repetate ale lui Zelenski", relatează "El País".
Sistemul Patriot "ne va ajuta să creem un spaţiu aerian securizat; este singurul mod de a opri agresiunea teroristă rusă. Avem nevoie de acest ajutor pentru a supravieţui în această iarnă", a explicat preşedintele ucrainean, îmbrăcat cu deja tradiţionalele sale pilover şi pantaloni kaki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu Joe Biden.
Numeroase dezacorduri
În faţa presei, el le-a mulţumit americanilor "din adâncul inimii" pentru sprijinul lor militar, în vreme ce preşedintele american a promis să-i ajute pe ucraineni "cât timp va fi nevoie" - o evidentă "demonstraţie strategica de unitate între cele două ţări", rezumă "Politico".
"Dar în ciuda laudelor, aprecierii reciproce şi evidentului spirit de camaraderie între cei doi preşedinţi, dezacordurile rămân numeroase între oficialii americani şi ucraineni", consideră "Los Angeles Times": la confrerinţa de presă, "Zelenski a arătat clar că el vrea mai multe arme decât sunt dispuse Statele Unite să-i furnizeze".
După întâlnirea sa cu Joe Biden, dl. Zelenski a mers în Congres, unde a fost primit cu "ovaţii în picioare şi uralele tuturor aleşilor", povesteşte "The Guardian". "În timp de cobora pe aleea centrală, parlamentari îi cereau o strângere de mână sau pur şi simplu încercau să-l atingă, înclinându-se aproape religios".
"Investiţie în democraţie"
În discursul lui, rostit în engleză, preşedintele ucrainean le-a mulţumit aleşilor pentru ajutor, subliniind că zecile de miliarde de dolari deblocaţi de congres în ultimele luni nu sunt "pomană", ci "o investiţie în securitatea mondială şi în democraţie". Ucraina "nu se va preda niciodată", a adăugat el în aplauzele celor prezenţi.
"Făcând această călătorie riscantă în străinătate în timp de război, [Zelenski] vrea să arate o imagine de forţă şi să-şi arate încrederea în faptul că Ucraina va sfârşi prin a câştiga", analizează "The New York Times". Şi, în vreme ce unii aleşi republicani vor să repună în discuţie ajutoarele pentru Kiev, "unul din obiectivele primordiale ale liderului ucrainan este de a nu lăsa ca sprijinirea efortului de război să devină o chestiune partizană".
Pentru "Le Soir", vizita preşedintelui ucrainean este şi "un atu evident pentru Joe Biden": locatarul de la Casa Albă "foloseşte ocazia pentru a-şi întări postura virilă şi marţială, cu o strângere de mână cu un adevărat 'erou' în sensul popular al cuvântului, în vreme ce entuziasmul în jurul persoanei sale a scăzut, esenţialmentre din cauza vârstei sale, a mersului ezitant şi a aerelor uneori pierdute", potrivit .courrierinternational.com
(Traducerea Rador)