Război în Israel, ziua 243. Planul de pace prezentat de Joe Biden, respins de IDF și Hamas

Război în Israel, ziua 243. Planul de pace prezentat de Joe Biden, respins de IDF și Hamas Fâșia Gaza. Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul din Israel continuă în ziua cu numărul 243. IDF a continuat atacurile în Fâșia Gaza. Organizațiile internaționale au acuzat regimul lui Netanyahu că a bombardat o tabără de refugiați administrată de Organizația Națiunilor Unite.

Război în Israel, ziua z43. Principalele evenimente

Cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața în urma atacului asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul enclavei palestiniene. Între timp, au crescut și tensiunile de la granița dintre Israelul și Liban. Gruparea Hezbollah a revendicat un atac în nordul Țării Sfinte.

IDF încearcă noi metode pentru a se infiltra în tabăra militanților Hamas.Armata israeliană a anunțat că un soldat a fost ucis în ceea ce autoritățile de la Ierusalim au numit o tentativă eșuată de infiltrare.

Șansele unui acord de pace între Israel și Hamas se diminuează pe zi ce trece. Niciuna din taberele beligerante nu au dat curs propunerii de încetare a focului venită din partea administrație americane. SUA a emis un nou document în mai multe puncte prin care cere încetarea ostilităților în Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News
Război în Israel Ziua 241

Militari israelieni Sursa foto: X

Familiile ostaticilor pun presiune pe cabinetul Netanyahu

Însă, militanții Hamas au declarat că punctele incluse în planul de pace prezentat de Washington nu includ și revendicările grupării teroriste. De partea cealaltă, oficialii din Israel resping propunerea președintelui Joe Biden.

În tot acest timp, familiile ostaticilor luați de Hamas pun presiune pe cabinetul lui Netanyahu să accepte planul americanilor pentru încetarea focului în Gaza. Cel puțin 16 state ONU cer regimului Netanyahu să oprească atrocitățile în Gaza și să aducă acasă ostaticii ținuți captivi încă din 7 octombrie 2023.

„Susținem cu tărie declarația comună a liderilor Statelor Unite, Argentinei, Austriei, Braziliei, Bulgariei, Canadei, Columbiei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Poloniei, Portugaliei, României, Serbiei, Spaniei, Thailandei și Marii Britanii, care solicită Hamas să accepte acordul propus și să elibereze ostaticii, dintre care mulți sunt cetățeni ai acestor țări”, a declarat Forumul Familiilor Ostașilor într-un comunicat de presă.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: platforma X

Militanții Hamas și Israel au respins planul de pace prezentat de SUA

Semnatarii au numit propunerea de încetare a focului și de luare de ostatici „punctul de plecare necesar” pentru a pune capăt războiului din Gaza, îndemnând Hamas să „încheie acest acord” condus de Israel.

Oficialii din Israel nu a răspuns încă în mod oficial la declarația comună. Dar, purtătorul de cuvânt al premierului, David Mencer, a declarat că „mișcările și discuțiile de zi cu zi din timpul acestor negocieri” nu fac parte din agenda publică a cabinetului Netanyahu.

„Am văzut, bineînțeles, acea scrisoare de la Casa Albă cu acei lideri de stat, acei șefi de stat, care își prezintă punctele de vedere. Nu avem nimic mai mult de adăugat la asta", a adăugat Mencer. Liderul american Joe Biden a prezentat un plan în trei etape pentru a opri conflictul din Orientul Mijlociu. Însă atât Hamas, cât și Israelul nu au susținut încă această propunere, potrivit CNN.