Război în Israel, ziua 162. Hamas a prezentat o propunere de armistiţiu

Război în Israel, ziua 162. Hamas a prezentat o propunere de armistiţiu Război. Sursa foto: X (Twitter)

Război în Israel, ziua 162. Hamas a înaintat mediatorilor o propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza. Cu toate astea, premierul Benjamin Netanyahu a respins propunerea pentru eliberarea ostaticilor afirmând că solicitările lor „rămân încă absurde”.

Israelul promite SUA că va folosi armele americane doar în conformitate cu legislaţia internaţională

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, a promis într-o scrisoare că va utiliza armele furnizate de SUA conform legislației internaționale, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a oficialului israelian. Această condiție se aplică mai multor aliați ai SUA, nu doar Israelului, conform Agerpres, care citează DPA.

Declarațiile purtătoarei de cuvânt au apărut în contextul unui articol din Jerusalem Post care prezenta scrisoarea, citând oficiali israelieni și americani. Articolul menționează că Gallant a convenit să permită livrarea de ajutor umanitar cu sprijinul SUA în Fâșia Gaza "fără întrerupere".

Scrisoarea a fost redactată după ce administrația lui Joe Biden a aprobat un nou memorandum de securitate națională în februarie, fără să se referie explicit la Israel. Acesta a fost promovat în urma presiunilor senatorilor democrați preocupati de utilizarea armelor americane în conflictul din Fâșia Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA au solicitat Israelului să trimită scrisoarea până la mijlocul lunii martie. Secretarul de stat Antony Blinken urmează să informeze Congresul până pe data de 25 martie cu privire la fiabilitatea angajamentelor luate de Israel, iar în caz contrar, noi livrări de arme americane către Israel ar putea fi amânate.

Hamas

Hamas. Sursa foto: Dreamstime.com

Război în Israel, ziua 162. Hamas a prezentat o propunere de armistiţiu

Hamas a înaintat mediatorilor o propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza, care presupune eliberarea femeilor, copiilor, vârstnicilor și bolnavilor israelieni luați ostatici în prima etapă, în schimbul eliberării a 700-1000 de prizonieri palestinieni, conform unui document obținut de agenția Reuters.

Printre cei care urmează să fie eliberați se numără 100 de deținuți palestinieni condamnați pe viață în închisorile israeliene, precum și "recruți femei" israeliene.

Hamas susține că va stabili o dată pentru începerea unui armistițiu permanent după schimbul inițial de ostatici și prizonieri.

În plus, în propunerea Hamas se menționează că, după prima etapă, ar trebui stabilit și un termen-limită pentru retragerea israeliană din Fâșia Gaza. Conform propunerii, în etapa a doua a planului, se prevede eliberarea tuturor ostaticilor și deținuților aflați în custodia ambelor părți.

Război în Israel, ziua 162. Netanyahu a respins propunerea Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu a respins ultima propunere prezentată de Hamas pentru eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni și pentru instaurarea unui armistițiu, afirmând că solicitările lor „rămân încă absurde”.

El a validat, de asemenea, un plan operațional al IDF pentru a intra în orașul Rafah din sudul Gazei, a declarat biroul său într-un comunicat după o întâlnire a cabinetului de război.

„IDF este pregătită pentru operațiune și pentru a evacua populația [civilă]”.

Această hotărâre este luată în pofida avertismentelor larg răspândite din partea comunității internaționale, inclusiv din partea SUA și Egipt, care sfătuiau să nu intre în Rafah, un oraș care adăpostește aproximativ 1,5 milioane de palestinieni strămutați.

Conform declarației, Israelul va trimite o delegație în Qatar pentru a continua discuțiile privind un acord de armistițiu, "o dată ce cabinetul de securitate va discuta poziția israeliană".