RĂZBOI FĂRĂ PRECEDENT în PSD CONSTANȚA. Liviu Dragnea așteaptă echipa învingătoare

RĂZBOI FĂRĂ PRECEDENT în PSD CONSTANȚA. Liviu Dragnea așteaptă echipa învingătoare

Organizația județeană a PSD Constanța se află în mijlocul unui conflict intern de proporții care, în ultimele zile, a dat pe dinafară. Partidul, spart în mai multe bucăți, s-a coagulat în jurul a două tabere conduse de actualul președinte Felix Stroe, respectiv președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. Liviu Dragnea le-a dat, amândurora, gir să-și arate forța, așteptând învingătorul la puncte sau prin ko.

Deși, la evenimentele oficiale, liderii PSD Constanța se îmbrățișează și se îmbrățișează, în realitate, relația nu-i prea caldă. Războiul a început imediat după ce Liviu Dragnea l-a mazilit, în ianuarie, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, pentru greșeala de a se poziționase de partea premierului Mihai Tudose. Stroe s-a întors, astfel, director la Regia Județeană de Apă (RAJA) Constanța, pe care o conduce din 2003, Consiliul Județean și zeci de primării din județ deținând 99% din acțiuni. În 2015, avându-i pe primari de partea sa, dar și binecuvântarea lui Liviu Dragnea, Felix Stroe își asumase conducerea organizației județene a PSD Constanța, după ce DNA l-a “dovedit” pe Radu Mazăre. Iar în 2016, după alegerile locale, când l-a impus în fruntea Consiliului Județean pe tânărul Horia Țuțuianu, Felix Stroe se putea considera un om împlinit.

 

Ministerul Transporturilor, o ultimă “provocare” pentru Felix Stroe, i-a purtat însă, ghinion. Liderul suprem de la Constanța cade, se pare, în dizgrație și toată lumea se aștepta să fie înlăturat de la șefia RAJA și a partidului. În filială au apărut voci, indignate de “trădarea” lui Felix Stroe, sugerându-i Liviu Dragnea să îi ia puterea. Liviu Dragnea, uns cu toate alifiile, nu a zis nu niciuneia dintre părțile care ar fi ajuns la el cu jalba în proțap. Lui Felix Stroe i-a refuzat demisia din funcția de șef al filialei și l-a trimis să facă treabă în județ. Iar lui Horia Țuțuianu i-ar fi dat mână liberă să se descurce și să demonstreze că poate prelua șefia PSD Constanța. “Știu, în momentul de față, că ruptura între Felix Stroe și Horia Țuțuianu este destul de gravă. Și știu că amândoi fac drumuri la Dragnea să își susțină fiecare cauza. Nu există avantaj mai mare pentru opoziție decât ceea ce se întâmplă acum la Constanța”, declară, amuzat, președintele organizației județene a PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Mandatul lui Felix Stroe la RAJA expiră în luna iulie, iar compania se află în plin proces de selecție a unui nou consiliu de administrație, pentru alți patru ani, conform ordonanței corporative. Consiliul Județean este acționar principal și va avea un cuvânt de spus în Adunarea Generală a companiei și, evident, în ședința CJC de validare a noii conduceri. Aici i s-ar pregăti lovitura lui Felix Stroe. Chiar dacă el va invoca faptul că RAJA este compania cu cea mai mare absorbție de fonduri din România, aproape un miliard de euro, cu proiecte în derulare până în 2023. Și ca să nu existe suspiciuni, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, ar vrea să scoată castanele din foc cu mâna liberalilor, propunându-le conducerea provizorie al RAJA. “Varianta Ponta, ne dăm la o parte când e murdar, să curețe liberalii, sunt sătul de ea. Povestea asta am mâncat-o de prea multe ori. Iar textele astea patriotice, a la Nicușor ( Constatinescu), nu le înghit”, comentează președintele organizației municipale a PNL Constanța, Septimiu Bourceanu.

 

Odată rămas fără RAJA, aripa antiStroe ar pregăti și retragerea sprijinului politic al președintelui, urmând să pună un lider interimar la șefia PSD Constanța. “Pe motiv că Felix nu are ochii suficient de albaștri”, spune un susținător al lui Stroe. Declarații oficiale din partea beligeranților sunt greu de obținut. Felix Stroe: “Eu cred că acordăm prea multă atenție unor bârfe lansate, probabil, nu dezinteresat, de doi-trei oameni mai înfierbântați”.  Din partid? Tace. Continuă cu „Nu am să îmi reproșez, în fața vreunui coleg, o atitudine de opacitate sau de promovarea a unor interese personale. Dimpotrivă, cred că este cea mai bună perioadă pe care punct de vedere al competiției, al transparenței, a avut-o acest partid în județul Constanța”. Admite că, poate, la Ministerul Transporturilor a fost nevoie de oameni “mai performanți” decât el. Dar, pentru Felix Stroe important e că relația cu Liviu Dragnea a rămas caldă. “Relația e bună, apăsat, bună, permanent, de multe ori foarte bună. Inclusiv dacă am nevoie de un sfat, sun, îmi răspunde imediat. Pentru mine Liviu Dragnea, și o spun onest, este un lider adevărat. Un om care a făcut și face mult bine partidului și acestei țări”

 

 

Felix Stroe nu își simte amenințată funcția de lider al PSD Constanța: “Nu mă simt în niciun fel marginalizat. Sunt trei patru luni de zile, timp în care m-a întâlnit cu președintele Liviu Dragnea, cu diverse ocazii, de zeci de ori. Dacă ar fi fost probleme nu ar fi fost puse în discuție până azi?” Dacă însă ar simți că este trădat de colegii de partid, pe care el i-a propulsat, ar avea o “dezamăgire” uriașă. “Pentru că, personal, nu am să îmi reproșez vreo greșeală față de vreunul dintre colegii mei. Față de nimeni. Pentru fiecare am făcut câte ceva”, ține, Felix Stroe, să sublinieze. Și, la final, făcând referire la cei din filială care l-ar trăda le amintește de replica lui Gheorghe Dinică în rolul lui Bastus din filmul Columna:„În nemernicia mea, ca un câine turbat, am mușcat mâna care m-a crescut și m-a hrănit”.

 

 

Iar Horia Țuțuianu, cel despre care  liberalul Septimiu Bourceanu spune că, la Constanța, “se bate pe umăr cu miniștrii PSD din nevoia lui de a se legitima politic, tocmai pentru a genera imaginea că este susținut”, dezminte categoric orice conflict în filială. “Cineva își bagă coada mult prea tare pentru a crea o ruptură între mine și conducerea partidului. Și nu este corect. Eu sunt mulțumit de activitatea Regiei Județene de Apă, a companiei, de cum au decurs lucrurile cât a condus-o și o conduce domnul Stroe. Nu este nimic adevărat. Eu am o relație foarte bună cu Felix Stroe, am o relație foarte bună cu București-ul, am o relație foarte bună cu Decebal Făgădău. Într-adevăr, nu am o relație foarte bună cu adversarii politici ai PSD-ului”, spune Horia Țuțuianu, cerându-i consilierului județean PSD, Gheorghe Donțu, de față, să-i confirme spusele. Donțu tace.