Război diplomatic între Suedia şi Belarus din cauza atacului aerian cu ursuleţi de pluş

Război diplomatic între Suedia şi Belarus din cauza atacului aerian cu ursuleţi de pluş

Suedia a anunţat astăzi că ambasadorul său la Minsk a fost expulzat şi că refuză venirea unui nou ambasador al Belarusului la Stockholm. Măsura autorităţilor de la Minsk vine după ce un avion al unei agenţii publicitare din Suedia a intrat nestingherit în spaţiul aerian al fostului stat sovietic şi a lansat ursuleţi din pluş cu mesaje de protest faţă de încălcarea libertăţilor cetăţeneşti în Belarus.

Guvernul de la Stockholm susţine că ambasadorul suedez Stefan Eriksson, în post din 2008, a fost expulzat pentru că a militat pentru drepturile omului, după întâlniri cu opoziţia belarusă. Prin urmare, un ambasador numit de Belarus după plecarea predecesorului său, acum câteva săptămâni, şi care nu a ajuns încă în Suedia, nu mai este "binevenit", a indicat într-o conferinţă de presă telefonică ministrul suedez al afacerilor externe, Carl Bildt. El a calificat măsura luată de Minsk drept  "o crimă gravă împotriva normelor privind relaţiile dintre state"

Anterior, pe contul său de Twitter, Carl Bildt estimase drept "scandaloasă" expulzarea ambasadorului suedez şi că aceasta "arată natura regimului" condus de preşedintele Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa.

Belarusul este vizat de sancţiuni din partea UE pentru represiunea împotriva opoziţiei, care s-a agravat, potrivit Uniunii, de la realegerea lui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010. Lansarea ursuleţilor din pluş, organizată de o agenţie de publicitate suedeză, a fost urmărită cu mare atenţie în Belarus, deşi puţinele informaţii despre incident nu au fost relatate decât de canalele media suedeze. În urma incidentului, preşedintele Lukaşenko a destituit doi generali şi mai mulţi funcţionari.

Ne puteți urmări și pe Google News