Evenimentul Zilei > Politica > Război deschis. Acuzații dure între Gabriela Firea și Florin Cîțu. Care este motivul
Război deschis. Acuzații dure între Gabriela Firea și Florin Cîțu. Care este motivul

Război deschis. Acuzații dure între Gabriela Firea și Florin Cîțu. Care este motivul

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a reacționat rapid la acuzațiile ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, potrivit căruia ar fi folosit bugetul Capitalei în scop electoral. Într-o postare pe o rețea de socializare, edilul Capitalei susţine că Bucureştiul contribuie cu 25% la PIB-ul ţării, iar municipalitatea primeşte doar 0,6%, fiind și „singura primărie din ţară care nu este lăsată să colecteze impozite locale”.

„Nu mai petreceti, mancati, beti si stati prin curent si praf, in birourile ministeriale!

Ma suna presa de dimineata, sa-mi ceara reactie cu privire la ce a zis vremelnicul sef peste Finantele tarii despre mine si Primaria Capitalei.

Da, ma autodenunt : am folosit bugetul Capitalei pentru oameni – ceea ce dumnealui numeste in “scop electoral”.

Da, recunosc : am alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpararea de noi autobuze, ambulante, largirea de artere, modernizarea tevilor de termoficare, consolidarea cladirilor cu bulina, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilitati, femei insarcinate, nou nascuti, familii monoparentale, tratamente FIV – proiecte in premiera -, recuperarea parcurilor, a spatiilor verzi, plus subventiile la transport si energie termica etc.

Si da, am taiat robinetul firmelor capusa abonate ani de-a randul la bugetul Capitalei – cele mai multe ale unor membri sau/si simpatizanti/ sponsori ai PDL-PNL. De asta tipa toti acum, in campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primarie, sa faca ce stiu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, putin pentru cetateni!

Companiile municipale care sunt si raman ale cetatenilor nu sunt bune, pentru ca fac treaba de calitate si economii la buget! Sa vina din nou capusele lor, sa se mufeze la banii bucurestenilor!

Tehnic, voi organiza o conferinta de presa si voi raspunde punctual aberatiilor transmise de ministrul de finante – primul speculant pe curs al tarii! Inclusiv cat avem cu totii de platit, de pe urma imprumuturilor si a deciziilor controversate privind retrocedari in parcuri ale unor primari de dreapta!

Asa de buni pentru bucuresteni, incat au lasat in urma lor zero proiecte realizate dar sute de milioane de euro datorate.

Il invitam si pe domnul minitru, sa spuna in fata bucurestenilor de ce a taiat de la 55 la 50% cota pentru anul acesta, alocata Primariei Generale initial, stiind din start ca banii vot fi insuficienti pentru nevoile Capitalei. In conditiile in care Bucurestiul contribuie cu 25% la PIB-ul Romaniei iar PMB primeste un infim procent de 0,6, fiind singura primarie din tara care nu este lasata sa colecteze impozite locale.

Va urma! Va fi cutremur politic!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea.

Reacția s-a datorat postării, tot pe o rețea de socializare, de sîmbătă dimineța, a ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a afiemat că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a folosit bugetul PMB în scop propriu, electoral.

„PMB a avut un buget anual în medie de 5,8 miliarde lei în perioada 2017-2019, versus 3,9 miliarde lei în 2016. Problema este ce s-a întâmplat cu banii. S-a dus aceasta diferenţă în investiţii? Evident că nu. Să vă arăt cum se căpuşează un buget în interes personal de un primar general incompetent şi iresponsabil. Cheltuielile de personal au crescut de la 581,7 milioane lei în 2016 la 1,5 miliarde lei în 2019! Salariul mediu net s-a triplat şi este aproape dublu faţă de salariul mediu net din sectorul privat.

În perioada 2017-2019 PMB a cheltuit doar pe salarii 3,6 miliarde lei- creşteri salariale plus număr mult mai mare de angajaţi. Celebrele companii înfiinţate ilegal de primarul general şi PSD plătesc doar salarii şi atât- cheltuielile de personal reprezintă între 80% şi 90% din totalul cheltuielilor.(…) este clar că doar evoluţia cheltuielilor de personal arată ca primarul general a folosit banii primăriei în scop electoral”, s explicat Cîţu pe pagina sa de Facbook.