Evenimentul Zilei > Actualitate > Război de două miliarde euro pentru controlul asigurărilor
Război de două miliarde euro pentru controlul asigurărilor

Război de două miliarde euro pentru controlul asigurărilor

Apropiata numire a şefului CSA a dat naştere unui război cu fronturi şi victime în toate domeniile, de la politică şi business la presă. La luptă iau parte şi trei dintre cei mai bogaţi români.

Cine va conduce în următorii patru ani Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) sau, mai clar, cine va avea privilegiul de a supraveghea o piaţă a cărei valoare se ridică la peste 2 miliarde de euro în fiecare an?
Aceasta este întrebarea care preocupă o bună parte a presei (inclusiv a celei tabloide), care nu-i lasă să doarmă liniştiţi pe preşedinţii companiilor de asigurări şi care transformă parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe ale celor două camere în ţinte predilecte pentru diferite "grupuri de lobby".
În această toamnă, deputaţii şi senatorii aleg noii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi, implicit, preşedintele acestei instituţii, iar acest fapt nu putea să treacă neobservat din moment ce marele câştigător va deţine nu doar controlul asupra unei pieţe de peste 2 miliarde de euro, dar şi cel mai mare salariu din România.
Şi-au anunţat candidatura Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac , şi Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA. Ambii candidaţi, persoane vechi în sistem (încă de pe vremea ADAS-ului), ambii candidaţi cu rezultate notabile în companiile în care au lucrat, ambii cu ceva probleme de credibilitate de la un punct încolo, unul susţinut de PDL (Cristian Constantinescu), altul aflat în graţiile USL (Angela Toncescu).
Nume mari în joc
Alegerile pentru şefia CSA au toate ingredientele unui film american cu mare succes la public. Printre personaje găsim politicieni, oameni de afaceri de top, ziarişti, iar din scenariu nu lipsesc serviciile secrete. Cristian Constantinescu este un personaj foarte apropiat de omul de afaceri Ion Ţiriac, cu banii şi în folosul căruia a construit Allianz- Ţiriac Asigurări, până de curând cea mai mare companie de pe piaţă.
Unele surse spun chiar că ar fi beneficiat de influenţa personală a fostului tenisman pentru a se impune ca soluţie a alianţei de guvernare pentru conducerea CSA. De partea cealaltă, Angela Toncescu beneficiază indirect de sprijinul lui Dan Grigore Adamescu, alt om de afaceri de top. Astfel, Toncescu se află în graţiile companiei Astra Asigurări (actualul lider al pieţei şi asigurătorul care a detronat Allianz-Ţiriac), iar Astra nu este altceva decât cea mai importantă afacere a familiei Adamescu.
De altfel, între Cristian Constantinescu şi Astra Asigurări a existat, la un moment dat, un conflict public. Poziţia fostului preşedinte al Allianz-Ţiriac a fost, cu multe ocazii, una radicală şi total opusă opiniilor exprimate de preşedintele Astra Asigurări, Radu Mustăţea. Un al treilea om de afaceri important a cărui influenţă ar putea conta în alegerea viitorului preşedinte CSA este Dinu Patriciu.
Cotidianul patronat de acesta a declanşat o adevărată campanie împotriva Angelei Toncescu, susţinută de câteva luni prin intermediul unor anchete proprii sau a unor reluări de genul publicării salariului obţinut lunar de Angela Toncescu. Departe de acest subiect, arată surse apropiate situaţiei, nu ar fi nici fosta redacţie "Academia Caţavencu", actualmente "Caţavencii".
Este ştiut că omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat la licitaţie brandul Academia , în ciuda opoziţiei fondatorilor revistei. Aceştia din urmă au lansat un alt brand, concurent cu Academia Caţavencu, în grădina lui Dinu Patriciu. Atacurile la adresa Angelei Toncescu, susţinută indirect şi de către familia Adamescu, au început la puţin timp după lansarea amintită.
ANGELA TONCESCU
Mă recomandă vocea şi talentul meu
Angela Toncescu preferă în continuare să adopte o atitudine mai mult decât rezervată, uneori chiar arogantă, în comunicarea cu presa, şi nu numai. Reprezentanţii biroului de presă al CSA spun că „nu au idee dacă doamna Toncescu este suţinută de USL .
Mai mult, spun cei de la relaţii cu presa, ” Doamna Toncescu se bazează pe ceea ce a realizat până acum în fruntea CSA", iar această recomandare „ar trebui să fie de ajuns". Asta spun oficial pentru că, pe cale neoficială, persoane apropiate de Angela Toncescu spun că sunt siguri de susţinerea parlamentarilor USL cu care au discutat deja în acest sens.
De altfel, Angela Toncescu a ales o modalitate destul de ciudată de a-şi anunţa oficial candidatura, şi anume un interviu de presă. Ulterior, oameni apropiaţi Angelei Toncescu au spus că preşedintele CSA a făcut anunţul sub această formă pentru că nu mai suporta zvonurile privind iminenta sa retragere de la conducerea Comisiei. Strategia rigidă de comunicare şi lipsa de transparenţă sunt două lipsuri ale Angelei Toncescu, lucru observat şi de asigurătorii care o susţin.
CRISTIAN CONSTANTINESCU
Candidatul tabloid
S-a făcut remarcat inclusiv prin declaraţii acide la adresa unor companii mari din piaţă. Conflictul deschis pe care l-a avut cu Astra Asigurări şi declaraţiile sale uneori uimitoare privind iminenţa unor falimente de asigurători în România sunt deja de notorietate.
Constantinescu este, de altfel, unul dintre oamenii care au insistat asupra faptului că proiectul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor s-ar putea dovedi lipsit de viabilitate şi a sugerat chiar că PAID a fost constituit în folosul actualei conduceri a CSA şi a câtorva companii.
Până acum, acest fapt nu a fost demonstrat, însă multe dintre supoziţiile lui Constantinescu apar, poate nu chiar întâmplător, în materiele de presă din cotidianul patronat de Dinu Patriciu. Constantinescu are însă un cert avantaj profesional, el fiind unul dintre cei mai redutabili specialişti în domeniu.
A construit de la zero şi a dus până pe primul loc în piaţă compania Allianz Ţiriac şi, mai mult de atât, a reuşit să obţină constant profituri, lucru mai rar întâlnit în România unde asigurătorii au dorit mai ales cotă de piaţă.
NU E CUM SE POTRIVEŞTE, E CUM SE NIMEREŞTE
Candidatul enigmatic
Deşi anunţată, candidatura lui Cristian Constantinescu la şefia CSA nu este încă bătută în cuie, afirmă surse din piaţa asigurărilor. ” Constantinescu nu va mai candida pentru că a fost mult prea expus din momentul în care a anunţat, mult prea devreme, că va candida. Cred că cei din conducerea PDL vor veni cu un candidat surpriză", spune o sursă.
Nici chiar persoanele din apropierea Angelei Toncescu nu sunt sigure cu cine vor concura. ” De unde ştii cine va candida. Ştii tu sigur că va candida Constantinescu? Eu nu am această certitudine", spune o persoană din apropierea preşedintelui CSA. În privinţa numelui şi calităţii persoanei care l-ar putea înlocui pe Constantinescu, în piaţă circulă mai multe variante. Se vorbeşte de mai mulţi foşti sau actuali preşedinţi de companii, dar şi despre o persoană din cadrul PDL, care să fie specializată în domeniul financiar.
O mişcare de acest gen a fost făcută în urmă cu trei ani de către Daniela Popa, fost preşedinte al PC, care a renunţat la postul de paralementar pentru a veni ca membru în CSA.