Război cu „nimeni”! Noua eră a armelor, în Marea Britanie

Război cu „nimeni”! Noua eră a armelor, în Marea Britanie

Mașinile de război intră într-o nouă eră. Compania britanică General Dynamics Land Systems a livrat armatei din această țară mașini de luptă complet electrice, fără șofer, robotizate, 8x8. Cele două Multi-Utility Tactical Transport (MUTT) Unmanned Ground Vehicles (UGV) au intrat în teste.

Alături de livrarea acestor mașini de luptă, care a avut loc în luna aprilie a acestui an, compania General Dynamics Land Systems va oferi instruiri pentru operatori, pentru cei care lucrează la mentenanță, asistență de serviciu, instrumente pentru întreținere și piese de schimb, inclusiv un centru de asistență cu personal calificat.

Carew Wilks, vicepreședinte și director general al companiei producătoare General Dynamics Land Systems, a declarat: ”Această atribuire a contractului de vehicule Robot Platoon reprezintă recunoașterea eforturilor extinse pe care le facem pentru a răspunde nevoilor Armatei din întreaga lume cu soluții inovatoare pentru câmpului de luptă modern. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim armata britanică în maximizarea capacităților excepționale pe care le oferă MUTT”, notează Defence-blog.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

MUTT, care oferă atât variante cu roți, cât și șenilate, este o mașină de forță de mici dimensiuni, foarte sigură, care oferă capacități sporite pe câmpul de luptă, arată dezvoltatorii. Putând fi controlată de la distanță, aceasta ușurează sarcina soldaților în diferite operațiuni de pe câmpul de luptă. În calitate de coechipier robot, controlat de la distanță sau tele-operat, mașina poate fi oprită în fața pericolelor sau, din contra, poate fi proiectată în luptă.

Vehicolul MUTT este conceput pentru a evolua cu ușurință pe orice teren, pentru a se acomoda cu noi sarcini utile, incluzând informații inteligente, supraveghere, achiziție țintă, recunoaștere (ISTAR) și letalitate, având niveluri dovedite de autonomie.

În octombrie 2019, compania britanică a anunțat că a fost selectată să participe la Experimentul de luptă al armatei britanice 2019 (AWE'19), după acceptarea propunerii sale pentru Manned Unmanned-Teaming (MUM-T), care a fost înaintată structurii DASA (Defence and Security Accelerator) din cadrul Ministerului Apărării britanic la începutul anului.

Conform acordului, compania va livra MUTT - UGV și un sistem aerian fără comandă (UAS), conectat opțional, desfășurat din vehiculul de recunoaștere AJAX al companiei.

Sursa foto / video: Youtube / General Dynamics