Nu mai puțin de 84 de judecători numiți și confirmați, plus alți 50 nominalizați care își așteaptă unda verde din partea Senatului: aceasta este cea mai mare realizare din domeniul justiției, în primii doi ani de mandat ai lui Donald Trump.

Luni seara, la un miting cu simpatizanții în Texas, Trump s-a arătat foarte mulțumit de „palmares”. „Sunt mai puțin de doi ani de când sunt președinte și am pus deja doi judecători la Curtea Supremă”; pe Neil Gorsuch și pe Brett Kavanaugh. „Am bătut un record și în materie de judecători federali”, a adăugat el, glumind pe seama faptului că doar George Washigton a avut un „randament” mai bun, numind „100% dintre judecători”. „Nu îl putem bate, dar suntem aproape.”

Toți acești judecători au fost aleși pentru vederile lor conservatoare, „uneori vehemente”, „de natură a enerva anumite persoane”, afirmă fostul avocat al Casei Albe, Don McGahn, care a părăsit postul în această vară.

Suflul nou se simte deja în justiția americană: se înregistrează tot mai multe cazuri în care sunt respinse acuzațiile de rasism și de lipsă de corectitudine politică în general.

 

Potrivit Constituției, președintele Statelor Unite îi numește pe viață pe judecătorii Curții Supreme și pe judecătorii federali în tribunalele de apel. Rămâne ca ei să fie confirmați de Senat.

De la venirea sa la putere, Donald Trump s-a putut baza pe un Senat dominat de republicani, care, între 2014 și 2016, a blocat candidații propuși de Barack Obama, astfel că 107 posturi de judecători erau vacante.

Profitând de o scădere a pragului necesar (majoritate simplă față de majoritate de trei cincimi cât era până în 2013), senatorii republicani au confirmat aproape în totalitate pe magistrații propuși de noul președinte. Un singur candidat a trebuit să abandoneze din cauza lacunelor sale juridice, iar altul după ce i s-au descoperit mai multe articole favorabile Ku Klux Klan.

Alegerile de la jumătatea mandatului, care vor avea loc pe 6 noiembrie, ar putea schimba situația. Dacă păstrează controlul asupra Senatului, Donald Trump ar putea merge și mai departe: mai bine de 150 de posturi de judecători federali din 860 ar putea fi disponibilizate până la sfârșitul mandatului. Dar dacă republicanii pierd majoritatea, vor mai avea la dispoziție doar două luni până la intrarea în funcție a noilor aleși, pentru a-i confirma pe cei 50 de judecători aflați în așteptare.

Drept urmare, senatorii au mărit viteza confirmărilor, pentru a putea trage foloase de pe urma actualei conjuncturi. Cincisprezece judecători au fost confirmați dintr-un foc în prima jumătate a lui octombrie, scrie Le Figaro. Iar la comisia juridică audierile continuă pe bandă rulantă, deși Senatul a intrat în concediu.

Conștient că imprimă o direcție profundă pentru aparatul judiciar, Trump consideră aceste numiri drept „una dintre cele mai importante realizări” ale mandatului său. „Poate chiar cea mai importantă”.

 

Te-ar putea interesa și: