Raul Castro s-a dus în Rusia pentru a afla secretele îmbălsămării lui Lenin

Raul Castro s-a dus în Rusia pentru a afla secretele îmbălsămării lui Lenin

Preşedintele Cubei, Raul Castro, s-a aflat în această săptămână la Moscova. Nu doar pentru a întări alături de Vladimir Putin alianţa istorică dintre vechea URSS şi insula din Caraibe, ci şi pentru a afla secretul îmbălsămării lui Lenin. Pe care, spun unii, ar dori să-l aplice fratelui său, Fidel Castro, după ce va trece la cele veşnice.

Trei zile a stat Raul Castro în Rusia, timp în care liderul de la Havana  a dat o tură şi prin laboratoarele care se ocupă de aproape un secol de corpul liderului Revoluţiei din octombrie, aflat la Mausoleul din Moscova. Misiunea sa a fost destul de dificilă: aflarea secretului conservării corpului lui Lenin, scrie ziarul italian "La Repubblica".

După cum au relatat surse ruse, preşedintele cubanez a dat peste cap întregul protocol, solicitând, deşi nu era prevăzut în programul său, să aducă un omagiu la Mausoleul lui Lenin, din Piaţa Roşie. Vizita sa a întrerupt fluxul continuu de "pelerini" care, începând cu 21 ianuarie 1924, ziua morţii părintelui revoluţiei bolşevice, stau la cozi uiraşe pentru a vedea cadavrul îmbălsămat. Niciun jurnalist nu a putut asista la eveniment, dar graţie indiscreţiilor care au circulat pe diverse căi în Rusia, au apărut detalii pe care guvernul a fost constrâns să le dezmintă. Lucru care s-a tradus, de fapt, printr-o confirmare oficială.

Liderul de la Havana ar fi stat mai mult timp lângă corpul lui Lenin, care se conservă impecabil datorită procesului de îmbălsămare învăluit în mister. Ideea realizării unui Mausoleu, în centrul oraşului Havana, în care să se afle trupul neînsufleţit al lui Fidel Castro, pare să fi încolţit de mai mult timp în mintea liderilor politici cubanezi, care ar dori să îl facă nemuritor pe cel care a eliberat Cuba de dictatura lui Fulgencio Batista. Tratamentul din laboratoarele secrete Contrar dispoziţiilor precise lăsate de Lenin, corpul său, la ordinul lui Stalin, a fost mai întâi expus în faţa mulţimii uriaşe de oameni veniţi să îi aducă un ultim omagiu, după care a fost pus într-un sicriu special, într-o cameră cu temperatură controlată. De peste 80 de ani, cadavrul său este "tratat" periodic de specialişti. O dată pe săptămână se fac inspecţii pentru a descoperi posibile urme de mucegai sau alte fenomene de degenerare. La fiecare 18 luni, se aplică un "tratament" pe bază de glicerină şi acetat de potasiu, notează ziarul italian. Castro a avut acum privilegiul de a intra şi în subteranele Mausoleului, unde se află laboratorul ce se ocupă de "imaginea "lui Lenin. Puţini sunt cei care au ocazia să intre aici, accesul fiind rezervat în special liderilor politici care au legături istorice cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sondaj recent realizat de presa rusă arată că  doar 23,1% dintre cei ruşii chestionaţi sunt favorabili menţinerii cadavrului lui Lenin în mausoleu, în timp ce 76,9% ar prefera să-l vadă îngropat.