Mladici, în fața Tribunalului de la Haga: Acuzațiile sunt "minciuni monstruoase"

Mladici, în fața Tribunalului de la Haga: Acuzațiile sunt "minciuni monstruoase"

La o săptămână de la arestare, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, s-a prezentat astăzi pentru prima dată în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Îmbrăcat într-un costum gri, vizibil îmbătrânit, Mladici i-a spus judecătorului care l-a întrebat despre identitatea sa: ”Sunt generalul Ratko Mladici și sunt grav bolnav”.  Fostul general a menționat data și locul nașterii. ”Am nevoie de mai mult timp să reflectez la tot ce se spune”, a spus el, după ce i-au fost citite drepturile. Mladici a adăugat că nu este de acord cu ”acuzațiile odioase” care i se aduc. ”Am fost expus la un stres foarte mare, nu am putut să înţeleg tot ce ne-a citit această tânără”, a adăugat Mladici.” ”La infirmeria unităţii de detenţie, mi s-au adus trei seturi de documente, însă nu le-am citit pe toate, nu am semnat nimic, am fost într-o stare proastă”, a continuat el. La finalul audierilor, fostul lider al militarilor sârbi a declarat:”Mi-am apărat poporul și țara. Acum mă apr pe mine. Vreau să trăiesc să spun că sunt un om liber”. Următoarea audiere a lui Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional va avea loc pe 4 iulie, a anunțat judecătorul.

11 capete de acuzare pentru Mladici Deși familia și medicul său au susținut că Mladici este prea bolnav pentru a se prezenta în fața instanței, guvernul sârb spune că acesta poate fi judecat, relatează BBC. Aseară, el a fost internat în spitalul centrului de detenție, starea sa de sănătate deteriorându-se din cauza perioadei în care s-a ascuns. Ratko Mladici, în fața judecătorilor de la Tribunalul Internațional de la Haga  FOTO: Reuters Fostul general, în vârstă de 69 de ani, capturat după 16 ani de căutări, va trebui să pledeze”'vinovat” sau ”nevinovat” pentru acuzațiile ce i se aduc privind masacrarea a peste 8000 de musulmani în timpul războiului din Bosnia, între 1992 și 1995. În cadrul audierilor de azi, Mladici va fi întrebat dacă înțelege acuzațiile ce i se aduc.

Judecătorul olandez Alphons Orie, care a condus în 2008 audierea iniţială a fostului şef politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici, va verifica identitatea acuzatului înainte de a rezuma cele 11 capete de acuzare referitoare la genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Fostul general este acuzat și de persecuții, exterminare, deportări și acte inumane comise împotriva musulmanilor din Bosnia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Audierea ar putea dura între o oră şi o oră şi jumătate, timp în care magistratul se va informa în legătură cu starea de sănătate a acuzatului şi-l va întreba dacă are vreo plângere cu privire la condiţiile sale de detenţie din cartierul penitenciar al Tribunalului de la Haga.