Șoferii fură motorină, șefi i la fel, iar unele angajate se vaită că nu au unde să-și facă nevoile. Sunt doar câteva din „bubele” RATB
Trist, dar adevărat! Şi inuman ca o persoană închisă câte opt ore pe zi, într-o gheretă metalică, de nici doi metri pătraţi, să nu aibă unde să-şi facă nevoile. Se întâmplă cu angajatele de la casele de bilete ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Femeile au atras atenția că nu au toaletă și se roagă de angajații unor magazine sau restaurante din apropiere să fie lăsate să își satisfacă nevoile fiziologice pentru că nu au WC-uri în îngustele încăperi din metal. Este crudul adevăr.
„Toți știu de problema noastră, dar nimeni nu face nimic. După ce că ne sufocăm și ajungem să ne îmbolnăvim de
Proces pentru directori
Solidar cu ele este şi Vasile Petrariu, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB). „Am prezentat de nenumărate ori aceste probleme grave cu care se confruntă angajatele de la casele de bilete, dar nimeni nu mișcă un deget. Unele femei au probleme cu rinichii din cauza asta. Intenționăm să dăm în judecată RATB, poate atunci se sesizează careva!”, a declarat, pentru EVZ, sindicalistul Petrariu. Problema toaletelor este o durere mai veche a angajaţilor pentru care, ani la rând, au cerut o rezolvare, în diferite şedinţe. Ei au dat chiar şi o soluţie care ar fi putut fi concretizată cu ajutorul primăriei- plasarea de toalete ecologice în apropierea chioşcurilor de bilete.
„Raiul infractorilor”
Inflaţie de directori, jaf la drumul mare de motorină şi de piese auto, autobuze care merg pe traseu după cum au chef şoferii, lipsa toaletelor, sunt doar câteva din „durerile” RATB. Nu are cine să le audă pentru că, în acest loc, mulți dintre șefi sunt preocupați de alte griji- cum să-și rezolve problemele cu Justiția, fiind acuzați de fapte grave, precum furtul de motorină. Ieri, mascații au dat iama, căutând 24 de angajați- 18 dintre ei, șoferi și doi directori, toți acuzați de furt de motorină.
Cei cu toalete au probleme cu mascații
Mai multe percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, la autobaza din Titan a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), precum şi la locuinţele a 24 de angajaţi ai Regiei, suspectaţi că au furat cantităţi însemnate de motorină. Printre persoanele vizate fiind și doi foști directori ai instituției până în anul 2014, susțin surse judiciare. Oricum, percheziţiile de ieri nu sunt primele făcute în această instituţie. Anul trecut, alte 25 de controale, desfăşurate în acelaşi dosar, care acum s-ar fi extins, susţin aceleaşi surse, au făcut alte valuri. Nimeni nu a fost trimis în judecată de anul trecut. De altfel, autorităţile „au mers pe blat” de mulţi ani, informaţii despre furturi şi modalitatea de golire a cisternelor din RATB au apărut în presă din anul 2009. Internetul este plin şi de filmuleţe ale unor amatori care au înregistrat, pe timp de noapte, şoferi care vând motorina.
FOTO: Angajații care fură motorina sunt bine organizați, de mulți ani, spun anchetatorii FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Chiar și „Evenimentul zilei” a publicat fotografii, anul trecut, în exclusivitate, cu bidoane pline cu motorină, găsite în dulapurile angajațiilor Regiei Autonome de Transport București (RATB). Tot anul trecut, poliţiştii au precizat că au probe care arată că, în decurs de o lună, s-ar fi furat 2.300 de litri de motorină din această Regie. Şi, pentru a justifica lipsa carburantului, pe fișele de consum erau trecute consumuri record: 50 de litri la 100 de kilometri. Angajații vindeau motorina cu 4,5 lei/litru, prin intermediul unor apropiați.
Unde și cum „se scurge” combustibilul
Acuzațiile aduse angajaților RATB sunt de constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat și tăinuire. Inițial, poliția s-a sesizat, iar verificările au arătat un adevărat mecanism. Șoferii sau alți angajați au desfăcut sitele, sigiliile și au luat carburantul pe timp de noapte. Pentru a se justifica, au declarat că au consumat mult carburant din cauza traficului. În realitate, ei vindeau carburantul cu 4,5- 5 lei litrul. În depourile RATB, dulapurile a zeci de angajați au fost găsite burdușite cu bidoane de plastic pline cu motorină pe care, la capăt de linie şi le luau acasă. Și, ca să justifice lipsa carburantului, pe fișe erau trecute consumuri record: 50 de litri la 100 de kilometri.
FOTO: Dulapurile de la RATB, burdușite cu bidoane pline cu motorină