Naționala de fotbal a României a învins, sâmbătă, reprezentativa similară a Albaniei, într-un meci de verificare ce a avut loc în Elveția, la Yverdon.

În timp ce echipele cu pretenții se pregătesc pentru participarea la Campionatul Mondial din Brazilia, „tricolorii” se gândesc deja la preliminariile Europeanului din 2016, ce vor debuta în această toamnă.

Nu mai marcase de un deceniu!

Singura miză a întâlnirii a fost legată de orgoliu. În ultimele două jocuri directe, disputate în 2010 și 2011, România nu reușise să învingă Albania, nici acasă, nici în deplasare (scor 1-1 și 1-1). De data asta, „tricolorii” au izbutit o victorie de palmares, grație unui gol marcat de Răzvan Raț, în minutul 82.

Fundașul celor de la Rayo Vallecano a gustat din bucuria golului la națională după o pauză de 10 ani. Ultima dată, fotbalistul înscrisese în 2004, în celebra partidă România – Germania, scor 5-1.

Cristi Manea a intrat în istorie

Pentru Raț, jocul a mai avut un reper important. El a ajuns la cea de-a 96-a selecție la prima reprezentativă și l-a depășit la acest capitol pe Dan Petrescu! În istorie a intrat și tânărul Cristi Manea. Fundașul formației Viitorul Constanța a fost titular și a debutat pentru echipa națională la vârsta de 16 ani, 9 luni și 22 de zile, doborând recordul deținut de Grațian Sepi (17 ani și 3 luni), încă din 1928. „Colegii m-au încurajat la fiecare fază. Chiar dacă am greşit, ei au fost lângă mine și m-au susținut. O să păstrez tricoul ca amintire. Nu m-a luat prin surprindere faptul că am fost chemat la echipa naţională. Sunt convins că domnul Gheorghe Hagi este mândru de mine”, a afirmat proaspătul recordman.

Pițurcă, sedus de joc

Selecționerul Victor Pițurcă a fost încântat de jocul formației sale și a spus că este optimist legat de viitorul primei reprezentative.

„Până la urmă e important că am câştigat. Au debutat jucători foarte tineri, Cristi Manea a făcut un joc excelent la vârsta asta. Am trecut cu brio acest test, sper ca și miercuri să facem o figură frumoasă, să câștigăm și contra Algeriei, cu toate că Algeria este la alt nivel. Însă și noi am făcut un salt calitativ bun și putem învinge orice echipă în momentul ăsta. Am avut momente foarte bune şi asta îmi dă speranţe că putem juca şi mai bine decât în seara asta”, a spus antrenorul „tricolorilor”.

Tot în cadrul turneului din Elveția, România va înfrunta, miercuri, Algeria, formație calificată la Campionatul Mondial din această vară. Întâlnirea se va disputa de la ora 21.30, la Geneva.

Te-ar putea interesa și: