Giuseppe Remuzzi, profesor italian, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri” din Milano a declarat săptămâna trecută că, în peninsulă au fost semnalate mai multe cazuri de pneumonie severă încă de anul trecut.

„Medicii locali și-au amintit că au întâlnit cazuri de pneumonii foarte ciudate, foarte severe, în special la bătrâni, în decembrie și chiar în noiembrie. Acest lucru înseamnă că acest virus circula cel puțin în Lombardia ănainte de-a fi conștienți de apariția acestui focar din China”, afirmase profesorul italian conform scmp.com.

Folosindu-se de aceste declarații, presa chineză – The Global Times și CCTV – au lansat teoria că virusul nu s-a rostogolit de la Wuhan.

Văzând efectul creat, Giuseppe Remuzzi a revenit cu precizări. El a afirmat că informațiile sale proveneau de la câțiva medici, dar nu există dovada că pacienții din 2019 aveau COVID-19.

Italianul a mai precizat că declarațiile sale urmăreau să arate că virusul s-a răspândit înainte de-a fi identificat și nu vorbeau despre zona de proveniență, conform dailymail.co.uk.