Prețul pentru petrolul Brent exploatat din Marea Nordului, cu livrare în luna mai a scăzut sub 100 de dolari, marți, 15 martie. Se întâmplă pentru prima oară din data de 25 februarie, a doua zi a invaziei Ucrainei, în urmă cu aproape trei săptămâni. Prețul a ajuns la 99,91 de USD.
Prețul de referință pentru petrolul Brent exploatat din Marea Nordului, o varietate mai puțin vâscoasă, a scăzut cu 6,53%, până la 99,91 dolari. Și barilul american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna aprilie a fost cotat la un preț mai mic cu 6,37%, la 96,44 dolari. Preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Scăderea prețurilor a venit pe fondul discuțiilor dintre Rusia şi Ucraina care au atenuat temerile cu privire la o întrerupere a aprovizionării, transmite Reuters.
„Aşteptările unor evoluţii pozitive în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au sporit speranţele atenuării limitărilor de pe piaţa globală a ţiţeiului. Noile restricţii din China au majorat temerile privind încetinirea cererii”, a apreciat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.
Alți analiști cred că prețul petrolului se va menține ridicat, totuși, din cauza sancțiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei. Acest lucru va avea drept consecință o limitare a aprovizionării cu petrol la nivel global. „Chiar şi în cazul unui acord de încetare a focului, preţul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancţiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieţei globale a petrolului”, a avertizat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute.
Pe de altă parte, India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la un preț redus ţiţei sau alte materii prime, au anunţat doi oficiali indieni. Este un semn că Delhi vrea să continue relaţiile cu partenerul său comercial cheie.
UE subvenționează prețul carburanților din gospodării
În acest context, miniştrii europeni de Finanţe au ajuns la un acord pentru a subvenţiona preţurile la combustibilii utilizaţi în gospodărie. De asemenea vor fi susținute companiile afectate de creşterea preţurilor la energie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Anunțul a fost făcut de ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, conform Reuters. Oficialul francez, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a precizat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene cu privire la ajutoarele de stat. Strategia se bazează pe un sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor.
„Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar”, a apreciat Bruno le Maire.
Cea de a doua măsură de sprijin ar ajuta companiile afectate de creşterea preţului gazelor naturale cu împrumuturi garantate de guvern sau granturi. A treia măsură vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia.