Obținerea permisului de conducere, în Suceava, nu va mai depinde de șpăgile plătite instructorilor și polițiștilor.
Noul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi, a ținut să transmită un mesaj candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere. Anunțul vine după scandalul de corupție declanșat anul trecut, care s-a lăsat cu un dosar penal pentru mai mulți lucrători din cadrul acestui serviciu.
Comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi a ajuns la conducerea Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, de la Compartimentul de Poliție Rutieră Gura Humorului. Acesta le-a transmis candidaților că examinatorii nu vor primi șpăgi pentru a fi mai indulgenți. El a exclus astfel de practici, dar a dat de înțeles că există instructori care mai cer bani de la candidați, pretextând că sunt pentru examinatori.
„Vreau să vă spun un singur lucru, dacă este careva dintre voi cărora vi s-au perceput sume de bani pentru a interveni pe lângă examinatori să-mi spuneți acum. Vreau să vă spun un lucru, un candidat va fi declarat admis doar pe pregătirea lui și pe merit, nu pe banii care vi s-au perceput să ni se dea nouă. Un candidat va fi declarat respins pe fondul lipsei de pregătire, pe lipsa de pregătire a unor instructori în a-și face activitatea de pregătire, nu că examinatorul a fost un om rău și nu a vrut să ia banii voștri. Ați înțeles? Pregătirea candidaților este la fel ca și în anii trecuți, diferența este modul de examinare”, a declarat comisarul-șef Adrian Vasile Hlaghi, conform Monitorul de Suceava.
Comisarul-șef a precizat că garantează pentru cei patru examinatori din subordine care se ocupă de testarea, pe traseu, a celor care doresc un permis de conducere. Aceștia nu fac parte din echipa din perioada dinainte de dosarul penal instrumentat de DNA.
Procentul celor care au obținut permisul de conducere s-a redus
Adrian Vasile Hlaghi a prezentat o statistică conform căreia promovabilitatea la obținerea permisului de conducere în județul Suceava a scăzut de la peste 53%, în 2020, la aproape 30%, în 2021.
Potrivit datelor oficiale, în cursul anului 2021, la proba teoretică pentru au fost examinați 27.681 candidaţi. Dintre aceștia doar 13.561 (48,99%) au luat punctajul de trecere și au trecut la proba practică.
Grupare infracțională pentru fraudarea examenelor auto
În februarie 2021, Radu Ionuţ Obreja, șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție. El a fost acuzat că a condus o grupare infracţională. Din grupare făceau parte poliţişti, funcţionari, instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român. Aceștia făceau bani din fraudarea examenelor de permise de conducere.
„În acel context, în scopul asigurării protecţiei juridice a activităţii infracţionale de corupţie desfăşurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, în perioada 2017 – 2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de şef al Serviciul Judeţean de Protecţie Internă Suceava, ar fi pretins şi, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuţ, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (în total 25.100 euro) pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală cu privire la cele menţionate mai sus”, au arătat procurorii DNA într-un comunicat de presă.