Copiii vor fi obligați prin lege să își întrețină părinții, din punct de vedere material. Un proiect depus în Parlament de 73 de parlamentari a provocat replici acide în societate. Dar credeți că românii au inventat acest concept? Nicidecum. El deja se aplică în alte țări.
O amplă analiză pe tema aceasta e prezentată de ziarul ”Libertatea”. Așa cum se știe, 73 de parlamentari ai PSD, ALDE și Pro România au depus un proiect de lege care prevede, între altele, o pensie de întreținere pentru părinții care nu se pot întreține singuri ori sunt inapți de muncă.
Mai mult decât atât, cei care nu vor respecta viitoarea lege, dacă ea va deveni operațională, sunt pasibili de închisoare.
Iată însă că nu noi, românii, suntem primii care vrem să aplicăm o asemenea măsură.
În SUA, de pildă, în nu mai puțin de 40 de state, se aplică așa-numitele legi filiale. În 21 de state părinții pot să își dea în judecată copiii, dacă aceștia nu îi sprijină material.
În alte trei state, arată Centrul Național de Analize de Politici, copiii care nu își susțin părinții pot să ajungă la închisoare, arată publicația ”The Daily Beast”, citată de portalul www.libertatea.ro.
E drept însă că sursa citată mai spune și că în multe state americane legea asta nu se prea aplică. Dar cu trei excepții - Dakota de Nord, Dakota de Sud și Pennsylvania. Aici sunt norme foarte stricte.
Tot ”The Daily Beast” ne mai dă o informație interesantă. Legile filiale din SUA reprezintă un fel de moștenire de pe vremea coloniilor britanice din America. Practic, tipul acesta de lege ar proveni tocmai din jurul anului 1500, din Marea Britanie.
În Franța există o lege care obligă pe fiecare membru al familiei să acorde suport material rudelor. În ambele sensuri. Părinții au obligații față de copii. Dar și copiii față de părinți.
Această ”obligație alimentară” se aplică și altor rude, și se poate aplica în două moduri. Fie în natură, adică să asiguri mâncarea, fie prin plata unei pensii.
În Germania copiii sunt obligați să achite cheltuielile de îngrijire ale părinților, în cazul în care aceste cheltuieli sunt mai mari față de norma oferită de stat.
Chiar și în cazul în care nu ai mai ținut legătura cu părinții, dacă aceștia au divorțat, tu, copilul, ești obligat să te ocupi de întreținerea lor.
Sursa citată arată un caz în care o persoană a fost obligată să plătească 40.000 de euro către o autoritate locală care îngrijise o femeie bătrână până la moarte.
Copilul, între timp devenit om mare, nu își mai văzuse mama de la vârsta de 12 ani. Dar asta nu a contat. A fost obligat să se achite de datorie, arată agenția Deutsche Welle.
În China, Bangladesh, India și Singapore tradiția îngrijirii părinților de către copii este induscutabilă.
Un recent caz din China, din provincia Sichuan, relatat de presa locală, este legat de cinci copii care și-au abandonat tatăl. Aceștia au fost condamnați la închisoare.
Legile acestea își au baza mai ales pe îmbătrânirea populației, la nivel global.
Previziunile Organizației Mondiale a Sănătății sunt sumbre. Anul viitor, de pildă, la nivel planetar, vor fi mai mulți oameni de 60 de ani în comparație cu numărul copiilor de cinci ani.
Un punct de vedere foarte interesant, pe tema aceasta, a fost lansat de cercetătorul James Sabin, de la Harvard. El își pune următoarea întrebare. Oare copiii neglijați de părinți ar putea să conteste în instanță obligația de a-și îngriji înaintașii?