Evenimentul Zilei > International > RĂSTURNARE de situație în Orient: Iordania ÎNTOARCE armele! Ce face AMERICA?
RĂSTURNARE de situație în Orient: Iordania ÎNTOARCE armele! Ce face AMERICA?

RĂSTURNARE de situație în Orient: Iordania ÎNTOARCE armele! Ce face AMERICA?

De-a lungul întregului război civil din Siria, Iordania i-a sprijinit tacit pe rebeli împotriva regimului lui Bashar Al-Assad. Alarmat, însă, de creșterea forței islamiștilor în tabăra rebelă și de faptul că recent au cucerit un punct de trecere a frontierei cu Iordania, Regatul Hașemit schimbă macazul.

În conformitate cu această schimbare politică, Iordania intenționează să antreneze mii de luptători tribali în Estul Siriei, pentru a deschide un nou front împotriva ISIS. Oficialii de la Amman spun că prioritățile Iordaniei s-au schimbat de la răsturnarea regimului Al-Assad la lupta împotriva rebelilor, inclusiv a ISIS.

Marele perdant al întoarcerii strategice a Iordaniei pare să fie Armata Liberă Siriană, o grupare seculară condusă de dezertori din armata lui Al-Assad, antrenată de Iordania și de Statele Unite.

Hassan Abu-Haniya, analist politic iordanian și expert în miscările jihadiste, declară:

„În Iordania există temerea că, în locul forțelor moderate, sprijinul pentru rebeli în sud nu a dus decât la întărirea grupurilor extremiste, cum ar fi Al-Qaida. După patru ani, există opinia că pe rebeli nu se mai poate conta.”

Chiar și Statele Unite au slăbit colaborarea cu Armata Liberă Siriană, deși în acest moment se află în derulare un program al Pentagonului pentru pregătirea veteranilor sirieni, ca parte a politicii anti-ISIS a administrației Obama, scrie Christian Science Monitor.

În ultimele luni, oficialii militari americani s-au distanțat de Armata Liberă. Ei afirmă că programul de antrenament este deschis „candidaților din grupările recunoscute”, însă nu mai confirmă că printre acestea s-ar mai afla Armata Liberă Siriană.

Oficiali și observatori din Amman afirmă că concentrarea Statelor Unite pe lupta împotriva ISIS este unul dintre factorii care au favorizat schimbarea politică a Iordaniei. Aceasta este una dintre principalele beneficiare ale ajutorului militar american și unul dintre partenerii din coaliția aeriană internațională care execută raiduri asupra bazelor ISIS.

În luna decembrie, un pilot iordanian a fost capturat de ISIS și apoi ars de viu într-o cușcă de către teroriști, fapt care a înfuriat opinia publică din țară și l-a făcut pe Regele Abdullah să sporească eforturile de război împotriva teroriștilor.

Într-o carte care urmează să fie lansată în curând, fostul director adjunct al CIA, Michael Morell recunoaște greșeala Agenției de a subestima capacitatea Al-Qaida și a celorlalte grupări teroriste din zonă, inclusiv a ISIS, de a profita de pe urma Primăverii Arabe.

Concluzia tristă a lui Morell a fost:

„Din punct de vedere al luptei împotriva terorismului, Primăvara Arabă s-a transformat în iarnă.”