Evenimentul Zilei > Actualitate > Răsturnare de situaţie în cazul MORŢII Aurei Ion. Decizia care va aduce durere în suflet familiei studentei de la medicină
Răsturnare de situaţie în cazul MORŢII Aurei Ion. Decizia care va aduce durere în suflet familiei studentei de la medicină

Răsturnare de situaţie în cazul MORŢII Aurei Ion. Decizia care va aduce durere în suflet familiei studentei de la medicină

Medicii de la Institutul de Medicină Legală doresc să refacă expertiza medico-legală în cazul mortii Aurei Ion. Se doreşte stabilirea exactă a morţii studentei în urma accidentuluia viatic din Apuseni.

Potrivit primului certificat medico-legal, Aura Ion a decedat din cauza frigului. Studenta a fost gav rănită şi avea şanse de supravieţuire, însă ambulanţa a venit la locul în care s-a prăbuşit accidentul după cinci ore.

România tv spune că şeful IML a anulat prima expertiză, însă familia susţine contrariul.  "Se dorește o expertiza detaliată, concluziile raportului inițial nu au fost respinse", a declarat Mariana, sora Aurei Ion, pentru EVZ.

Legiştii doresc să stabilească foarte clar dacă rănile suferite în accidentul aviatic i-ar fi putut aduce moarte. În cazul în care se va stabili că aceste răni, suferite în accident, ar fi cauzat moartea Aurei Ion, cei care au întâziat operaţiunea de salvare să nu mai fie traşi la răspundere.

Fostul şef al IML, Vladimir Beliş, a declarat pentru România TV, pe marginea acestui subiect: "Cei de la IML Cluj au ajuns la o concluzie pe care într-o măsură oarecare o prevăzusem şi eu. Ceea ce vorbesc acum, vorbesc fără să fi citit raportul medico-legal, de aceea unele comentarii pe care le fac sunt certe, altele sunt supoziţii.

Primul comentariu este legat de faptul că într-un asemenea accident grav aviatic este imposibil să nu fi existat leziuni traumatice care să afecteze atât organele interne, cât şi zinele exterioare. Aceste leziuni eu nu le cunosc, nu cunosc conţinutul raportului şi ca atare nu le pot comenta decât în ideea că este sigur că aceste leziuni au existat.

În al doilea rând pot să mă refer la ce s-a discutat imediat după găsirea supravieţuitorilor. Doctorul Zamfir a declarat că Aura i-a spus: Nu pot să respir, respir din ce în ce mai greu. Doctorul însuşi a spus că ea era inertă, nu se putea mişca. De aici se poate trage concluzia că la nivelul coloanei cervicale trebuie să fi existat leziuni care să fi împiedicat mişcările.

Pe de altă parte, acest traumatim al coloanei ar fi indus şi o leziune medulară, a conţinutului coloanei vertebrale, traumatism care este de cele mai multe ori mortal, deoarece o dilacerare a măduvei spinării la acest nivel duce în mod obişnuit la un edem. Gândiţi-vă la o leziune traumatică de tip hematom la exterior, că ea se umflă. Acelaşi proces are loc şi la nivelul coloanei vertebrale, respectiv a măduvei spinării.

Acest edem traumatic duce în final la oprirea respiraţiei printr-un mecanism ascendent. Edemul se propagă în sus, către bulb, unde se găsesc centrii vitali. Dacă acest edem ajunge la nivelul bulbului rahidian moartea se intalează, ceea ce corespunde cu ce spunea Aura, în sensul că respiră din ce în ce mai greu".