Răsturnare de situație. EMA neagă faptul că există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge

S-a actualizat lista restricțiilor de călătorie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a negat că a stabilit o legătură între administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, potrivit Le Monde.

Într-un comunicat emis marţi, după ce un reprezentant al agenţiei a declarat că există o legătură „clară” între administrarea serului şi tromboze cerebrale, EMA a precizat că încă evaluează dacă vaccinul este legat de formarea de rare cheaguri de sânge, cazuri care au fost semnalate în câteva ţări.

Organismul european de reglementare a medicamentelor investighează raportările.

EMA a anunţat marţi că „nu a ajuns la o concluzie şi analiza este în prezent în desfăşurare”, adăugând că se aşteaptă să se pronunţe pe 7 sau 8 aprilie.

Comitetul său privind siguranţa investighează 44 de raportări de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, afecţiune extrem de rară, care au apărut după ce 9,2 milioane de oameni din spaţiul economic european au primit vaccinul.

Agenția Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat în mod constant că beneficiile acestui vaccin depăşesc riscurile pe care le poate prezenta.

AstraZeneca, sub lupa oamenilor de știință de la EMA

Marți după-amiază, Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare a EMA, a anunțat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză identificate la mai mulți pacienți. „În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă”. A fostu anunțul îngrijorător făcut de Marco Cavaleri.

Cercetările și discuțiile din cadrul Comitetului de Securitate al EMA sunt încă în desfășurare. „Nu s-a ajuns la o concluzie, iar analiza este în desfășurare”, au spus cei de la EMA.

„Trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului (…) Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce am face Asteapta. Va trebui sa spunem.

Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există un link, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă”. A mai declarat, marți, eful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri.