Răsturnare de situație la examenul de titularizare, după rezolvarea contestațiilor și anunțarea rezultatelor finale. Procentul candidaților care au obținut medii peste 7 a crescut ușor peste 50%. Un profesor trebuie să obțină o notă peste 7, la titularizare, pentru a ocupa o catedră școlară pe perioadă nedeterminată. Anul acesta, numărul candidaților nemulțumiți de notele primite, în prima fază, și care au contestat rezultatele a fost de 5.261,
Ministerul Educației a afișat probele finale la proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar din acest an. Conform informațiilor oficiale, la finalul examenului au fost depuse 5.261 de contestații.
Cea mai mare parte dintre acestea au fost soluționate pozitiv, în sensul că notele au fost majorate. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației, din cele peste cinci mii de lucrări reanalizate, în cazul a 3.179 notele iniţiale au fost mărite. Pentru diferența de 1.897 lucrări, comisiile de evaluare au decis că notele trebuie micșorate.
La final, după rezolvarea contestațiilor, situația în clasamentul Ministerului Educației s-a schimbat, în sensul majorării procentului celor care au primit note peste 7. Aceștia vor avea dreptul, conform legii, să ocupe o catedră didactică pe perioadă nedeterminată.
Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare. Procedura va începe pe 27 şi se va încheia 28 iulie, în şedinţe publice organizate de Inspectoratele şcolare.
Jumătate din candidați au luat note peste 7
Situația înregistrată la nivelul Ministerului Educației, după contestații, arată că procentul celor care au obținut note peste 7 a crescut cu 2,36%, de la 48% la 50,36. Concret, 11.884 de candidaţi au obţinut note între 7 şi 9,99.
„Procentul notelor mai mari sau egale cu şapte a crescut cu 2,36%: de la 48% la 50,36%, fiind aproape la acelaşi nivel cu procentul din anul precedent (50,73%) şi în creştere cu peste 4% faţă de anul 2021 (46,71%)”, se arată în comunicatul de presă.
La fel a fost înregistrată o ușoară creștere, la finalul analizei contestațiilor, și în ceea ce privește procentul notelor cuprinse între 5 şi 6,99. În această situația procentul a ajuns la 3,39%, fiind în uşoară creştere, comparativ cu anul trecut, când acesta a fost de 32,96%.
Candidații care au obținut note între 5 și 6,99 pot opta pentru un post de suplinitor, pe perioadă determinată, în sistemul de învățământ.
Statisticile Titularizării 2023
Conform Ministerului Educaţiei, la examenul de titularizare din acest an, un număr de 127 de candidaţi, dintre care 24 din promoţia curentă, au obţinut nota 10. Numărul acestora nu a fost modificat după rezolvarea contestațiilor.
Rata de participare la examenul de titularizare din 2023 a fost 83,17%, iar din promoţia de absolvenţi înscrişi la concurs în acest an s-au prezentat 81,70%.
În centrele de evaluare au fost notate 23.850 de lucrări, iar 42 au fost anulate din cauza abaterilor de la prevederile metodologiei de concurs.
Un număr de 26 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă și nu vor mai putea ocupa posturi didactice în anul şcolar 2023 - 2024.