Vlad Voiculescu și-a încheiat mandatul de ministru al Sănătății, și-a și trecut, probabil, în CV, funcția, a zburat la Viena, de unde ne scrie pe facebook povești din capitala imperială. În urma lui, însă, au rămas nu numai întrebări fără răspunsuri, ci și oameni care luptă cu moartea, oameni care au crezut, la un moment dat, în tinerețea și sinceritatea unui tehnocrat
Suntem vreo 4-5 oameni în situații grave, pentru care transplantul a devenit o problemă de viață și de moarte. Ne târâm, ca niște umbre, pe holurile de la Sfânta Maria. I-am zăpăcit pe doctori cu întrebările și fricile noastre. Mai ales că la începutul lunii octombrie unul dintre bolnavi, unul dintre oamenii alături de care am suferit, a decedat. Oare pe noi ce ne așteaptă?”.
A murit un om, EVZ a declanșat o anchetă
Această mărturie zguduitoare, publicată de ziarul nostru în toamna anului trecut, ne-a determinat să declanșăm o anchetă privind situația dezastruoasă în care se zbate domeniul transplantului pulmonar din România. Am solicitat răspunsuri de la Primăria Generală a Capitalei, care investise, alături de Ministerul Sănătății, 10.000.000 de euro în centrul de la Spitalul Sfânta Maria, am vorbit cu medici, specialiști, l-am luat la întrebări pe managerul de la Sfânta Maria, Narcis Copcă... Am făcut, cu alte cuvinte, eforturi să aflăm de ce nu se deblochează banii pentru primul transplant pulmonar din România sau ce alte soluții propun autoritățile pentru ca pacienții să nu mai moară în așteptarea unei șanse la viață.
Ancheta EVZ a degenerat întrun scandal național pe care l-au preluat din mers toate publicațiile și televiziunile și, deși, la rândul nostru, am publicat neîntrerupt răspunsurile și explicațiile oferite de cei pe care i-am interpelat, o singură instituție, cea mai importantă, Ministerul Sănătății condus de tehnocratul Vlad Voiculescu, n-a catadicsit să ne răspundă.
Alba-neagra cu răspunsurile
Merită reamintit filmul evenimentelor: în data de 7 noiembrie 2016, am adresat Ministerului Sănătății, mai precis domnului ministru Vlad Voiculescu, 11 întrebări legate de situația transplantului pulmonar. Răspunsul, ghidonat de subordonații domniei sale, a venit rapid, a doua zi. Doar că promptitudinea angajaților de la Ministerul Sănătății avea o explicație: pasaseră responsabilitatea către Agenția Națională de Transplant (ANT), care, la rândul ei, a tăcut mâlc. Cum ancheta EVZ a continuat furibund, la zece zile distanță de la prima solicitare, Ministerul Sănătății ne-a trimis un răspuns, mai precis o mică „abureală”: „(...) Durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”.
Așadar, în luna decembrie, urma să primim lămuririle. Doar că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății până de curând, nu numai că nu și-a onorat funcția, dar nici măcar n-a respectat reglementările legale, nerăspunzând nici până astăzi întrebărilor formulate de EVZ!
Am aruncat mănușa noului ministru
Cum situația transplantului pulmonar nu este nici pe departe lămurită, republicăm, mai jos, în atenția noului ministru al Sănătății - Florian Bodog - , setul de întrebări care l-a intimidat pe Vasile Voiculescu, cu mențiunea că am eliminat întrebările la care am aflat deja răspunsurile. Cine știe, poate dl Bodog chiar își va lua în serios obligațiile.
1. Ce se întîmplă în prezent cu transplantul pulmonar în România?
2. La Spitalul Sfânta Maria este acreditat singurul centru de transplant de plămâni din țara noastră. De ce nu s-a realizat niciun transplant până în prezent? De ce este blocat transplantul pulmonar la Sfânta Maria?
3. Au fost investite zece milioane de euro în acest centru de transplant - în condițiile în care nici măcar o singură operație n-a fost încercată, iar un pacient a decedat deja. Care este viitorul acestui centru costisitor și, deocamdată, total inutil?
4. Costurile pentru transplantarea unui pacient român asigurat se ridică la 120.000 de euro la clinicile din străinătate (AKH, Viena). La „Sfânta Maria” ar costa 100.000 de euro. De ce nu sunt transplantați românii acasă, cu costuri mai mici?
5. Ați evaluat echipa de medici de la „Sfânta Maria”? Sunt ei în măsură să efectueze transplanturi de plămâni sau lipsa de experiență în acest domeniu este motivul pentru care Ministerul Sănătății a decis ca pacienții care au nevoie de plămâni noi să fie operați în străinătate?
6. Ce se întâmplă cu oamenii care au nevoie urgentă de acești plămâni și care, fizic, aflați pe lista de așteptare din străinătate, nu mai au șanse de supraviețuire?
7. Există, la nivel decizional, suspiciuni privind traficul ilegal cu organe umane? Există acțiuni legate de această practică reprobabilă?