Răspunsul Rusiei la scutul NATO: A testat cu succes o nouă rachetă secretă

Răspunsul Rusiei la scutul NATO: A testat cu succes o nouă rachetă secretă

Rusia a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală, atât de secretă încât nici nu a fost denumită, a anunțat ministerul rus al apărării. Noua armă a fost creată pentru a penetra scutul de apărare al NATO din Europa.

Testele Moscovei intervin la câteva zile după ce NATO a anunțat, cu ocazia summitului Alianței de la Chicago, drept funcţională capacitatea interimară de apărare antirachetă, din Europa.  Prototipul noii rachete a fost lansat astăzi la ora 10.15, ora Moscovei, a informat agenția Interfax, citând un responsabil militar rus.

Racheta a purtat o focoasă nucleară falsă și a fost lansată  de pe o rampă mobilă instalată pe cosmodromul din Plesetsk, din regiunea Arkhangelsk (nord). Presa locală susține că tirul de astăzi este al doilea test al noii rachete, după ce primul, efectuat anul trecut în septembrie, a eșuat.

Utilizând un nou tip de carburant pentru reducerea timpului necesar operării propulsoarelor în faza activă a traiectoriei rachetei, aceasta poate deveni mult mai capabilă să anihileze sistemele de apărare antirachetă. Moscova acuză NATO că încearcă, prin amplasarea scutului, să îi submineze capacitate de disuasiune nucleară, însă Alianța susține că scopul scutului este de a apăra statele europene de un potențial atac din partea unor țări precum Iranul.

Ne puteți urmări și pe Google News