"Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa. În ultimii 20 de ani, am încercat să atragem Rusia spre o cooperare constructivă. Însă acum este clar că Rusia ne consideră adversari. Trebuie să ne adaptăm la faptul că Rusia ne consideră de acum înainte adversari", a declarat Rasmussen.

Acesta a adăugat că NATO pregăteşte o serie de măsuri care includ asistenţa destinată Ucrainei pentru reformarea industriei apărării şi modernizarea armatei.

"Pe termen scurt, am sporit măsurile de securitate în ţările baltice, mobilizând nave în Marea Baltică şi în Marea Neagră, efectuând exerciţii militare în statele baltice şi în Polonia… Paşii ulteriori, dacă vor fi necesari, vor include actualizarea planurilor de apărare, exerciţii militare şi mobilizări adecvate de trupe", a explicat oficialul, potrivit Mediafax.

Măsurile vizează asistenţa în domeniul apărării şi  modernizarea forţelor armate ucrainene şi vor fi prezentate miniştrilor de Externe la sfârşitul acestei luni.

Secretarul general al NATO a mai spus că nu există planuri pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, dar nu exclude posibilitatea ca militari ai vreunui stat aliat să participe, individual, la exerciţii militare organizate aici.