Publicaţia britanică The Economist scrie astăzi despre problemele pe care persoanele de etnie romă le-au avut de întâmpinat şi le întâmpină şi la ora actuală în Europa.
Astfel, potrivit analizei realizate de The Economist, principala dificultate cu care se confruntă romii este rasismul iar ingredientele necesare unei schimbări sunt, printre altele, aplicarea strictă a legilor antidiscriminare şi discriminarea pozitivă la nivel oficial şi în sectorul privat. De asemenea, în articolul din sursa citată se precizează că cel mai uşor de explicat situaţia socială precară a romilor din Europa este invocarea istoriei.
"Ar fi la fel de uşor explicat situaţia lor evocând regimul comunist din Europa de Est când acest sistem a anihilat în mare parte tradiţiile nomade ale grupului. Structurile paternaliste ale socialismului de stat i-au protejat însă, într-o anumită măsură, pe cei incapabili să facă faţă competiţiei specifice economiei de piaţă. Pentru romi, democraţia a retrezit ostilitatea latentă a concetăţenilor lor, în timp ce capitalismul le-a oferit puţine perspective", scrie The Economist. Pe măsura de Europa de Est a prosperat, comunitatea roma a rămas în urmă. Ocupaţiile lor tradiţionale au devenit perimate, cei care vor să demareze propria afacere duc lipsă de abilităţi administrative iar cei care vor să muncească găsesc puţine firme dispuse să îi angajeze. Mai mult, aderarea la UE a adus cu sine noi piedici birocratice pentru domeniile de activitate în care aceştia activează. Violenţele din Italia au scos în evidenţă situaţia dificilă a romilor într-un mod în care nu s-ar fi întâmplat în mahalalele şi ghetourile din estul Europei. "Aşa cum Putin a galvanizat Europa în jurul politicii energetice, la fel Berlusconi a galvanizat Europa în jurul politicii privind romii", a declarat Andre Wilkens, director al departamentului pentru romi din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisă.
(12:03)