Rareș Bogdan pune degetul pe rană: Violeta Alexandru să nu evite adevăratele probleme ale românilor din Germania

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a aflat într-o vizită urgentă în Germania. Ministrul a încercat să aplaneze conflictul dintre muncitorii români și autoritățile germane. În ultimele două săptămâni, muncitorii români de la un abator din Germania, dar și culegătorii de sparanghel trimiși în Germania de Orban în plină criză Covid 19, au protestat împotriva condițiilor inumane de cazare, dar și împotriva condițiilor abuzive de muncă.

Rareș Bogdan pune degetul pe rană: ”Violeta Alexandru să nu evite adevăratele probleme ale românilor din Germania”. Rugămintea europarlamentarului a rămas fără ecou.

Situația a devenit atât de presantă încât pastori locali și cetățeni germani s-au alăturat protestului. Punctul declanșator al conflictului pare să fi fost îmbolnăvirea subită a zeci de români de Covid-19, din cauza condițiilor precare și înghesuite de cazare.

La o privire mai atentă, presa germană și politicienii locali și federali au descoperit un amplu mecanism de eludare a legislației muncii și de periclitare a drepturilor și sănătății lucrătorilor români din Germania. Conform datelor de la fața locului, contractele muncitorilor erau adesea subcontractate de câte 3, 4 ori consecutiv pentru a se pierde urma responsabilității aplicării normelor de legislație a muncii.

În al doisprezecelea ceas, după două săptămâni de proteste consistente, Violeta Alexandru s-a dus în Germania pentru a evalua situația. Însă, Rareș Bogdan, propriul său coleg de partid, a pus degetul pe rană, declarând: ”O rog pe Violeta (ministrulMuncii, plecatîn Germania, n.red.) cu colegialitate, să depășească gardul, că s-ar putea să găsească leopardul după gard. Să nu se ducă doar acolo unde este dusă. Or să încerce să o ducă în locurile unde condițiile de muncă sunt bune. Să stea Violeta în Germania până rezolvă problema. Nici să nu le zâmbească, să nu fie drăguță, e reprezentatul Guvernului unei țări care reprezintă ceva în Europa. Ei ne-au cerut ajutorul. Violeta să se poarte ca un stăpân, nu ca o slugă, să fie puternică, să înțeleagă că dacă e puternică și își susține punctul de vedere ești respectat. Violeta să nu lase să fim umiliți. Întreaga Românie este umilită, nu doar cei de la muncă.”

Rugămintea europarlamentarului român a rămas fără ecou. Violeta Alexandru a avut o întâlnire neconvingătoare cu Ministrul Muncii din Germania, s-a deplasat doar acolo unde tensiunile dintre angajatori și angajați erau normale sau foarte mici și a evitat cu obstinație să dea piept cu criticile românilor trimiși la cules de sparanghel sau cu concetățenii săi care au protestat în celebrul abator german.

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a încercat, la rândul său, aplanarea conflictului, anunțând că Ministrul german al Muncii ar urma să sugereze modificări la legislația germană, în cel mai scurt timp posibil. Însă, este neclar dacă Hurezeanu, numit ambasador la Berlin în primul mandat al Președintelui Iohannis, după ce acesta a fost un susținător puternic și asumat al politicianului din Sibiu, nu cumva a jucat această carte tocmai pentru a încerca să sufoce conflictul local în promisiuni.

În timp ce liberalii se întrec în metode de a ocoli adevăratele probleme ale românilor plecați la muncă în străinătate, zeci de conaționali sunt infectați cu Covid-19, iar muncitorii de la abator continuă să trăiască înghesuiți și în condiții inumane. În plan intern, singura măsură luată în acest sens a fost anunțată de liderul opoziției, Marcel Ciolacu, cel care a declarat că va deschide o comisie de anchetă parlamentară pentru a elucida circumstanțele trimiterii românilor la muncă în străinătate în plină pandemie.