Majorarea salariului minim discutată în coaliție. Rareș Bogdan așteaptă analiza Finanțelor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, susține că o eventuală majorare a salariului minim depinde de o analiză a Ministerului Finanțelor. O astfel de măsură a fost anunțată de guvern, pentru 1 iulie.

În ultima perioadă au apărut mai multe speculații cu privire la amânarea deciziei de creștere a salariului minim. Întrebat direct, premierul Marcel Ciolacu a evitat un răspuns concret. El a afirmat doar că o astfel de decizie se ia în Guvern. România are unul dintre cele neprietenoase sisteme de taxare a muncii din Europa. Aproape jumătate din banii cîștigați de un angajat sunt luați de stat.

Rareș Bogdan, despre majorarea salariului minim

Politicianul PNL a făcut o serie de comentarii cu privire la ceea ce se va întâmpla cu taxarea muncii în România. Rareș Bogdan a declarat că orice măsură va fi adoptată, nu trebuie să provoace dezechilibre la nivel bugetar. Liderul PNL a explicat ce s-a discutat în coaliția de guvernare pe acest subiect. Potirvit spuselor sale, Minsterul Finanțelor va trebui să facă o proiecție bugetară.

„Am cerut Ministerului Finanţelor o proiecţie, tocmai pentru a nu ajunge la un dezechilibru care să ducă la o eventuală creştere de alte taxe, TVA, impozite. Asta e inacceptabil, şi atunci trebuie să găsim o soluţie, să vedem care este exact proiecţia pentru scăderea taxării muncii, respectiv pentru creşterea salariului minim, din ce moment. Dar asta după ce stăm de vorbă cu partenerii sociali, cu companiile.  Pentru că nu poţi să o faci, de la Guvern, doar cu sindicatele, trebuie să introduci în ecuaţie şi companiile”, a declarat Rareș Bogdan, conform știrileprotv.ro.

Rareş Bogdan a spus că a solicitat strict o situație cu privire la taxele plătite pentru salarii. Politicianul a precizat că a dorit să vadă care este situația pe cele trei tipuri de taxe încasate și ce impact ar avea scăderea lor asupra încasărilor la buget. Totodată, europarlamentarul a mai afirmat că, în privința majorării salariului minim, de la 1 iulie, o decizie trebuie să aibă în vedere și opinia partenerilor sociali.

„Analizăm. Nu facem nimic fără să stăm de vorbă cu partenerii sociali. Stăm de vorbă cu asociaţiile care reprezintă companiile, patronatele, pentru că şi ele trebuie să aibă la rândul lor o predictibilitate. Dacă îi dăm deduceri, va accepta”, a completat, politicianul PNL, la Antena 3.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Sindicatele cer reducerea taxării pe muncă

Statul român este unul dintre cei mai neprietenoși, din Europa, cu angajații din mediul public sau privat. Taxele pe muncă, percepute la bugetul de stat ajung aproape la jumătate, fiind printre cele mai mari din blocul comunitar. Sindicaliștii Blocului Național Sindical au protestat, luni, în stradă, acuzând fiscalitatea împovărătoare.

Conform calculelor specialiștilor, un român care câştigă salariu de 1.000 de euro brut, râmâne cu 572 de euro, după impozitare. În cazul bulgarilor, salariul net este de 653 de euro. Iar un muncitor olandez rămâne cu 746 de euro după ce i se rețin dările la stat.

Declarațiile lui Rareș Bogdan vin în contextul acestor proteste de stradă. BNS a solicitat, în fața Guvernului, reducerea fiscalității pentru cei care lucrează. Mitingul a fost urmat de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor.

Sursa foto: Facebook

Declarațiile lui Rareș Bogdan și ale premierului

În prezent, în România, salariul minim brut pe economie este de 3.330 de lei. După plata taxelor la stat, un angajat rămâne în buzunar cu 2.079 de lei. În aceste condiții, în ultimele luni, premierul Marcel Ciolacu a tot insistat că ar fi cazul unei majorări a salariului minim. Data preconizată pentru aplicarea măsurii era 1 iulie.

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei (n.r. - brut), anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, anunța PSD.

În ultimul timp, au apărut o serie de speculații cu privire la amânarea acestei măsuri. Așa cum spunea și Rareș Bogdan, este nevoie de o analiză și o discuție mai amplă cu partenerii sociali. De altfel, chestionat pe acest subiect, Marcel Ciolacu a evitat să mai dea un răspuns concret. El s-a limitat doar să spună că decizia îi va aparține.

„În primul rând, această măsură o ia Guvernul. Din Guvernul României fac parte membrii la două partide: PSD și PNL, chiar și tehnocrați. Deciziile se iau în Guvernul României. Ele se discută în coaliție, dar deciziile se iau în guvern. (…) Eu sunt prim-ministrul Guvernului României și atât”, a răspuns Ciolacu unei întrebări pe subiectul majorării salariului minim la 1 iulie.