Jurnalistul Rareş Bogdan a scris pe Facebook că, ieri, la Adunarea Generală a Creditorilor Realitatea Media, care a avut loc la Brașov, „ANAF, adică Statul Român, nu a fost de acord cu planul de plată a datoriilor, propus de către Realitatea TV”.
“Practic - incredibil, dar adevărat! - ANAF a votat împotriva recuperării integrale a creanței Realitatea. Atenție, plan propus cu garanții colaterale și o perioadă de execuție de 3 ani! Practic, Liviu Dragnea și acoliții săi, care nu-i ies din cuvânt, Orlando (ministrul Finanţelor Teodorovici – n.red) și Mișa (preşedintele ANAF – n.red), nu vor recuperarea banilor pentru statul român în proporție de 100%”, a mai precizat Rareş Bogdan. El a susţinut că Liviu Dragnea şi cei din jurul său “doresc închiderea Realitatea TV”.
Analiză de risc
Avocatul Alper Ramazan ne-a declarat că, fără să vadă dosarul, postarea lui Rareş Bogdan i se pare un “fake news”. El a explicat că statul român nu poate renunţa la creanţe, şi, din câte cunoaşte, nu a făcut-o niciodată. De asemenea nici nu poate accepta diminuarea creanţei, deoarece ar fi ajutor de stat şi pentru asta are nevoie de aprobarea Comisiei Europene.
“Realitatea este de multă vreme în insolvenţă şi ANAF a făcut o analiză de risc, aşa cum este reglementat. Probabil, în baza acesteia, a ajuns la concluzia că nu-şi va putea recupera banii conform planului prezentat şi, atunci, a votat împotrivă”, ne-a mai declarat avocatul Alper Ramazan.
Pe 7 septembrie 2011, judecătorul sindic Mariana Moncea de la Tribunalul Bucureşti a admis deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Realitatea Media, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Realitatea TV şi Realitatea FM. Conform tabelului definitiv al creanţelor, publicat pe data de 2 noiembrie 2015, datoriile societăţii la data deschiderii insolvenţei erau de 117,3 milioane lei.