Rareș Bogdan insistă pe o dată exactă pentru intrarea completă a României în Schengen

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rareș Bogdan a cerut statelor Uniunii Europene să stabilească o dată precisă pentru includerea României în Spațiul Schengen și eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Pe această cale, europarlamentarul a subliniat și că toți românii așteaptă cu nerăbdare acest anunț. Potrivit vicepreședintelui PNL, europarlamentarii români au reușit să obțină o rezoluție care abordează în premieră aducerea Austriei în fața justiției pentru încălcarea Tratatelor UE și pentru plata de compensații României (peste 100 miliarde de euro, conform experților).

Rareș Bogdan vrea o dată la care România poate intra în Schengen

„Am fost raportorul din umbră al EPP și știu ce greu am obținut rezoluția, dar decizia politică întârzie. Comisarul european pentru Afaceri Interne a trimis miercuri Consiliului o solicitare ca data să fie stabilită în iunie, pe ordinea de zi va fi pusă și această chestiune, dar după mine, deciziile ar trebui să fie mai rapide”, a spus Rareș Bogdan.

Liberalul a mai punctat că el definește solidaritatea ca pe ceva ce are loc atunci când o țară membră a Uniunii are o urgență și, prin urmare, toate țările au o urgență.

Rareș Bogdan

Potrivit acestuia, urgența României este aceea să devină a UE, mai ales că ne aflăm lângă granița cu Ucraina, iar românii își asumă în continuare riscuri.

„Sute de ani, românii au apărat Europa de atacuri care urmăreau descreștinarea ei, sau pur și simplu spolierea de resurse, jaful organizat, iar în timp ce Vestul și Nordul se dezvoltau, și foarte bine făceau, noi eram aici, la frontiere, cu arma în mână, apărați doar de Dumnezeu”, a continuat Rareș Bogdan.

Austria se opune în continuare intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație

La începutul lunii martie, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că țara sa se opune în continuarea aderării României la Schengen.

Imediat după declarația acestuia, Rareș Bogdan a subliniat că se continuă negocierile în acest sens și că se fac presiuni ca Austria să-și schimbe poziția.

Karl Nehammer. Sursa: Inguam Photo/Octav Ganea

De asemenea, europarlamentarul evidenția că absența României din spațiul de liberă circulație constituie o problemă de funcționare a UE și reflectă modul în care un stat membru dintr-o țară mai mică a Uniunii Europene poate bloca decizii necesare și firești.