Editura Evenimentul si Capital

Opinie separată pe Raportul comisiei Manda: „Depășește în fantezie ultimul sezon din Game of Thrones” Exclusiv EVZ

Autor: | | 2 Comentarii | 4430 Vizualizari

Președintele Comisiei speciale pentru controlul SRI senatorul Claudiu Manda a promis că la prima ședință de plen reunită a celor două Camere va prezenta rapoartele întocmite. Unul pe anul trecut și unul pe acest an. Astăzi, Senatul și Camera Deputaților s-au întrunit în ședință comună de plen, dar prezentarea rapoartelor nu figurează pe ordinea de zi.

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a făcut opinie separată pe raportul votat marți de majoritatea membrilor Comisiei.

„Claudiu Manda și colegii săi din PSD-ALDE au reușit performanța de a scrie un raport despre activitatea SRI în relația cu ANI fără să fi vizitat măcar o singură dată unitățile Serviciului Român de Informații care se ocupau în mod real cu probleme de corupție”, arată deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu.

Acesta spune că majoritatea PSD-ALDE din comisia de control SRI „comit un abuz de putere fără precedent atunci când fac acuzații extrem de grave fără a prezenta nicio probă”. „Majoritatea PSD-ALDE îl acuză pe ambsadorul român la Washington că făcea poliție politică, fără nicio probă! Printr-un singur document, PSD-ALDE aruncă cu mizerii atât asupra diplomației românești cât și asupra celor care lucrează în sistemul românesc de securitate”, explică Viziteu.

Deputatul merge și mai departe cu acuzațiile și susține că nu s-a dorit un control real asupra activității SRI. „Singura nemulțumire a celor de la PSD-ALDE față de Serviciul Român de Informații se datorează faptului că această instituție a fost extrem de activă în lupta împotriva corupției. Acest lucru a făcut ca majoritatea din comisie să nu își dorească niciodată să facă un control real, democratic, asupra activității SRI ci doar să acționeze în interesul liderilor politic condamnați sau trimiși în judecată, precum Liviu Dagnea, Darius Vâlcov și alții”, mai spune liderul USR.

Viziteu regretă plecarea lui Claudiu Manda. „Regret faptul că domnul Manda părăsește comisia pentru un job la Bruxelles fără ca în acești aproape doi ani să fi încercat măcar să vadă cum este să faci un control real la SRI. Sper ca următorul președinte al comisiei să fie mai interesat de un control real decât de spectacole mediatice”, mai spune Viziteu.

Redăm în continuare textul integral al opiniei deputatului:

OPINIE SEPARATĂ

faţă de raportul comisiei de control permanent asupra relaţiei de colaborare dintre Serviciului Român de Informaţii şi Agenţia Naţională de Integritate

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, deputat USR

Documentul votat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR incriminează fostul Director al SRI pentru fapte de „poliție politică” survenite în urma colaborării dintre SRI și ANI. Consider că raportul este superficial, nedocumentat și nu conține nicio probă factuală pentru a susține gravele acuzații făcute. La fel ca în cazul precedentelor documentele și pozițiile oficiale emise de majoritatea din comisie, acest raport adoptat de majoritate este o pură declarație politică, fără susținere în realitate, care din păcate are ca efect slăbirea încrederii cetățenilor într-o instituție fundamentală a sistemului de securitate națională.

Pentru clarificarea opiniei publice, voi prezenta în continuare opinia mea legată de colaborarea SRI-ANI şi întrebările la care încă avem de găsit răspunsuri clare.

Bază legală colaborare SRI-ANI

Colaborarea instituțională dintre SRI și alte instituții este reglementată prin articolul 14 din Legea 14/1992.

ART. 14 În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, Serviciul Român de Informații colaborează cu Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei și Finanțelor, Direcția Generală a Vămilor precum și cu celelalte organe ale administrației publice. Organele prevăzute la alin. 1 au obligația să-și acorde reciproc sprijinul necesar în îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege.

Astfel, toate organele administrației publice sunt obligate să conlucreze. În fapt există numeroase instituții ale statului care au fost înființate după promulgarea Legii 14/1992 și care colaborează, în mod necesar, cu Serviciul Român de Informații. Prin acestea pot enumera, drept exemplu: Agenția Națională Antidrog (înființată în anul 2003), Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (înființat în anul 2008) sau Consiliul Concurenței (înființat în 2006).

Colaborarea ANI cu alte instituții ale statului este prevăzută explicit în legea de funcționarea nr. 176 din 2010, la articolul 8:

„ (1) Scopul Agenției este asigurarea integritătii în exercitarea demnităţilor și funcțiilor publice și prevenirea corupției instituționale, prin exercitarea de responsabilităţi în evaluarea declarațiilor de avere, a datelor și informațiilor privind averea, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite, a incompatibilităţilor și a conflictelor de interese potențiale în care se pot află persoanele prevăzute la art. 1, pe perioadă îndeplinirii funcțiilor și demnităţilor publice. În îndeplinirea acestui scop, Agenția poate dezvoltă relații de colaborare prin încheierea de protocoale cu entităţi din ţară sau din străinătate”.

Modul de lucru instituțional

Metodele efective ale colaborării între SRI și alte instituții nu sunt reglementate și rămâne la latitudinea conducerii instituțiilor să stabilească procedurile de lucru, în conformitate cu legea. Pentru relația SRI-ANI nu a existat o procedură de lucru instituțională prin care se transmiteau, din partea SRI către ANI, sesizări legate de posibile situații de incompatibilitate. SRI a tratat ANI ca orice alt beneficiar legal.

Întrebări legate de oportunitatea și legalitatea colaborării SRI-ANI

Care este baza legală prin care conducerea SRI a angrenat instituția în activități de culegere de informații care fac obiectul situațiilor de conflicte de interese sau incompatibilități (situații specifice obiectului de activitate al ANI) ?

Conform legii nr.14/1992 de funcționare a SRI, articolul 2 specifică:

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI