Raportul dronelor căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre informaţiile din dosar.
Reamintim că fragmente de la două drone au fost găsite în comuna tulceană Plauru, comuna Ceatalchoi, lângă granița cu Ucraina. Incidentul s-a petrecut în luna septembrie. Iar o a treia dronă a fost găsită între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării, potrivit unui comunicat Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Raportul dronelor: Au pătruns accidental pe teritoriul României
Raportul dronelor căzute pe teritoriul Ronâniei a fost finalizat. Potrivit informațiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană. Dar nu au vizat teritoriul României, a afirmat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
„La acest moment, expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General, pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”.
Angel Tîlvăr a spus că informaţiile din dosar duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail. Şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei. Ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României.
Sursa foto: Arhiva EVZ
De ce nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere
Mai mult, ministrul a spus că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie „din motive obiective”, legate de înălţimea mică la care aparatele zburau, de mişcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei.
„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală Limitările acestea sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a arătat Tîlvăr.
Ministrul a mai amintit că impactul dronelor a fost fără explozie, dronele neavând echipamente de luptă active. De asemenea, a spus că în aceste cazuri nu au existat pagube materiale sau victime. De asemenea, sunt în pregătire măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine aflate în derivă în bazinul Mării Negre..
„Am crescut supravegherea traficului în zona platformelor de foraj marin şi în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cercetarea navală pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine în derivă”.